Udalosti

Coffeefest Slovensko má za sebou už 3. ročník: Predstavil aktuálne trendy v káve

Už 3. ročník slovenského Coffeefestu, ktorý organizuje mladík Michal Molčan (21) so svojim tímom, predstavil aktuálne trendy v káve a prezentoval najlepších baristov.

Ilustračný obrázok k článku Coffeefest Slovensko má za sebou už 3. ročník: Predstavil aktuálne trendy v káve
Zdroj: Dnes24.sk

Počas uplynulého víkendu v Bratislave sa potvrdilo, že dobrá káva nie je mágia a urobíte si ju aj doma. Počas celého festivalu sa spotrebovalo množstvo výberovej kávy a predstavili sa jednoduché spôsoby prípravy tejto hnedej tekutiny.

V roku 2013 si vtedy 19-ročný Michal Molčan povedal, že na Slovensku chýba festival o káve. Prvý ročník trval iba jeden deň, no za krátku dobu tento festival navštívilo vyše 3 000 ľudí z okolitých krajín a svoju výnimočnú kávu na ňom predstavilo aj veľvyslanectvo Indonézskej republiky.

Tretí ročník bol o množstve dobrej výberovej kávy, prednáškach, ale aj uznávaných baristoch, ako Martin Karabinos z Leroy Bar a Café Banská Bystrica, Veronika Gálová, baristka roka 2015 za Slovenskú republiky, či Terezka Balá z pražskej pražiarne Doubleshot coffee & tea.

Umenie v káve a na plátne

Káva má len jednu podobu. Ide o tekutý nápoj hnedej farby s orieškovo sfarbeným krémom na povrchu. Káva sa dá pripraviť ako espresso, ale aj pomocou alternatívnych metód. Medzi obľúbené spôsoby prípravy medzi baristami patrí aj latte art – kresba mliečnou penou na povrchu kávy. Počas víkendu sa pripravilo množstvo kapučín s obrázkami srdca, labute alebo indiána. „Latte art je o vytvorení vzoru mliečnou penou do espressa“ vysvetlil Martin Karabiňoš. „Množstvo ľudí ocení výnimočné prevedenie prípravy a ľudia si už vyberajú aj kaviarne s dobrou kávou, správnym podaním alebo prevedením prípravy kávy“ dodal Martin.

Umenie kávy a plátno. Aj takúto kombináciu ste mohli vidieť počas festivalu. Svoje umenie predstavil barista a umelec Jozef Murcko z G2 bike a coffee z Vysokých Tatier. K spoločnému umeniu si prizval Paľa Červeniaka a počas dvoch hodín kreslili obraz vo veľkosti 150 krát 150 cm, pričom každých päť minút mohol niekto z návštevníkov kresbu zastaviť a úlohou umelcov bolo pripraviť dobrú kávu a namaľovať to, čo si hosť požiadal.

Dobrým baristom sa nemusíte narodiť, viete sa ním aj stať

Aj s týmto pocitom odchádzali návštevníci Coffeefestu, ktorí si nielen potvrdili jednoduchosť prípravy kávy, ale aj jej jedinečné chute a vône, ktoré bolo cítiť od každého stroja na espresso.

„Barista môže byť ktokoľvek. Dôležite je mať úctu k surovine, s ktorou človek robí, uvedomiť si koľko práce a cez koľko rúk káva musela prejsť, kým sa dostane do rúk mne. A dôležité je pristupovať k príprave zodpovedne, užiť si ju a nezabudnúť aj na hru s kávou samotnou“ povedala Terezka Balá z Doubleshot.

Prednáška o dobrom baristovi či dobrom podniku

Počas celého víkendu sa v prednáškovej miestnosti vystriedalo spolu deväť zaujímavých spíkrov, ktorí hovorili o káve, baristike, ale aj dobrom podniku. Zaujímavú prednášku mala Lucia Gašparová z pivovaru ERB, ktorá sa zamerala na budovanie dobrého podniku. Lucia spomenula aj nástupný plát ako motiváciu svojich zamestnancov, ale aj to, ako by mal vyzerať dobrý manager reštaurácie či kaviarne.

KolegoviaAleša Radek sa rozhodli zobrať „nohy na ramená“ a vydalisa spoznať kávu do hlavných miestv Európe. Neobišli ani Bratislavu, Viedeň či Berlín. Navštívili vyše 150 podnikov, spoznali mnoho zaujímavých baristov a ochutnali mnoho káv. Aj takto by sa dali opísať zážitky mladých a nadšených chalanov z Českej Republiky. Vo svojom pláne pokračujú aj naďalej, sledovať ich môžete na webepod názvom European Coffee Trip.

Domáce espresso alebo dobrý filter

V dnešnej dobe si kávovar kúpite za pár drobných. No či vám takýto kávovar pripraví aj dobré espresso, tak ako je už otázne. Pri dnešných trendoch v káve už netreba myslieť na tak potrebný tlak vody, ale stačí si pripraviť jazyk na filtrovanú kávu. Dobrý AeroPress, Chemex alebo V60 (alternatívne spôsoby prípravy kávy) kúpite za pár drobných, dobrú kávu pripravíte za pár minút a kávu si lepšie vychutnáte. Aj toto sú znaky filtrovaného spôsobu prípravy. „Deväťdesiat percent upraženej kávy vo vlastnej pražiarni vypijem na alternatívny spôsob. Tento trend prípravy chutí mladým, ktorí sa s kávou hrajú“ prezradil Štefan Vargočko, majiteľ pražiarne Bean Up.

O pár dni v Rakúsku alebo o rok na Slovensku

„Coffeefest bol kávový aj náročný, ale o to viac som si ho užil,“ týmito slovami vyjadril radosť Michal Molčan, hlavný organizátor Coffeefest Slovakia 2015. „Ročník bol pozitívny, veľa chýb z minulých ročníkov sme odstránili, ale hlavne to bolo vďaka dobrej príprave, ochote a zapojení sa vyše 40 dobrovoľníkov. Bez týchto ľudí by sme to takto neurobili“ dodal.

„Na Coffeefeste som prvýkrát. Atmosféra, ľudia, ale hlavne kvalitná surovina v podobe kávy je úžasná“ opísala svoje pocity z festivalu návštevníčka Kristína.

Už o pár dní sa vo Viedni uskutoční prvý ročník Coffeefest Austria. Veľmi sa tešíme rastu tohto dobrého festivalu. Je pre nás cťou predstaviť dobre veci o káve. Ak dobre po nemecky neviete, môžete sa tešiť na ďalší Coffeefest Slovakia v roku 2016, ktorý, ako dodal Michal Molčan na záver, určite bude.

Študent24/Matúš Sedlák
Foto: Coffeefest Slovakia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM