Kornel Kubík Rôzne

Firmy vytvoria 1800 pracovných miest pre študentov, aby získali prax: Pozrite, koľko si môžu zarobiť

Stredoškoláci sa vďaka systému duálne vzdelávania budú môcť nielen pripraviť na budúce povolanie, ale aj si zarobiť.

Ilustračný obrázok k článku Firmy vytvoria 1800 pracovných miest pre študentov, aby získali prax: Pozrite, koľko si môžu zarobiť
Zdroj: TASR

Do systému duálneho vzdelávania sa od nového školského roka prihlásilo 130 zamestnáva­teľov. Najviac sa hlásia firmy v odvetviach ako obchod a cestovný ruch, automechanici a elektrotechnický priemysel. „Spoločne vytvoria 1800 pracovných miest, v ktorých sa budú žiaci pripravovať na budúce povolanie,“ uviedla. Najviac žiakov počas jedného ročníka plánuje zapojiť do systému duálneho vzdelávania INA Kysuce, s. r. o., v odbore mechanik – nastavovač, a to presne 100.

Koľko si môžu zarobiť?

Stredoškoláci si v rámci duálneho systému budú môcť aj zarobiť. Žiakovi, ktorý sa bude pripravovať na povolanie v nedostatkových študijných alebo v učebných odboroch, bude štát poskytovať mesačne v období školského vyučovania motivačné štipendium. Jeho výška bude záležať od študijných výsledkov.

Ak žiak dosiahne priemer známok do 1,8 vrátane, dostane 58,77 eura. Študenti s priemerom horším ako 1,8 a do 2,4 si prilepšia o 40,69 eura a s priemerom horším ako 2,4 a do 3,0 dostanú 22,61 eura.

U zamestnávateľov zas žiaci budú môcť dostať podnikové štipendium.

„Podnikové štipendium sa bude poskytovať mesačne v období školského vyučovania najviac do výšky štvornásobku sumy životného minima, t. j. do výšky 361,68 eura,“ priblížila hovorkyňa.

Pri určovaní výšky podnikového štipendia sa bude prihliadať najmä na dosiahnutý prospech žiaka na praktickom vyučovaní a jeho pravidelnú účasť na praktickom vyučovaní.

Študent, ktorý na praktickom vyučovaní bude vyrábať zhodnotiteľné výrobky alebo služby, dostane za túto prácu odmenu.

„Odmena za produktívnu prácu sa poskytuje za každú hodinu vykonanej produktívnej práce vo výške 50 percent až 100 percent z hodinovej minimálnej mzdy, t. j. od 1,09 eura do 2,18 eura,“ priblížila Dupaľová Ksenzsighová.

Ako dodala, pri určovaní jej výšky sa zohľadňuje aj kvalita práce a správanie žiaka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM