Jaroslav Dodok Ostatné

FOTO: Nenapodobiteľnú atmosféru TEDx si užili už aj v Kežmarku

Inšpiratívne myšlienky hodné šírenia „poletovali“ medzi múrmi Kežmarského hradu počas svetoznámej konferencie TEDx, ktorá sa v meste pod Tatrami uskutočnila po prvý raz. Rozhodli sme sa spätne obzrieť za touto zaujímavou akciou a pripomenúť si tie najzaujímavejšie momenty.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nenapodobiteľnú atmosféru TEDx si užili už aj v Kežmarku
Foto: Jaroslav Dodok

Príbehy desiatich rečníkov, ktorých organizátori na podujatie pozvali, registrovaných účastníkov zaujali. Tí si najprv vypočuli rozprávanie manažérky charitatívnej organizácie Dobrý anjel Ľudmily Kolesárovej o tom, prečo je správna charita dôležitá, po nej niečo o kreativite v Tatrách povedal známy chatár z Rainerovej chaty Peter Petras.

Po ňom prišla na rad speváčka Katarína Koščová, ktorá prezradila, prečo vopred vychodený chodníček prvej slovenskej Superstar vymenila za vlastnú a náročnejšiu hudobnú cestu. Katka pridala aj bonus v podobe krátkeho hudobného vystúpenia.

Ako posledný rečník v prvom bloku predstúpil pred účastníkov konferencie TEDx hudobník a šéf detského rómskeho súboru Deti Kesaj Ivan Akimov, ktorý svojou spontánnou a pútavou rečou o práci s deťmi v súbore, ale i v rómskom gymnáziu pripravil divákov na plamenné vystúpenie svojich zverencov na pódiu hradného nádvoria Hodinová pauza sa ich zásluhou stala akýmsi malým festivalom temperamentného spevu a tanca, do ktorého sa zapájali aj samotní účastníci konferencie.

Po prestávke prišli na rad ďalší šiesti rečníci. Manažérka Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť Maja Bulková porozprávala o radostiach i strastiach internetového projektu Odkaz pre starostu, astronóm Vojtech Rušin previedol prítomných po svojich početných expedíciách za zatmením slnka. Podtatranský aktivista Maťo Siska predstavil všetky svoje zaujímavé aktivity a predstavil i svoj nový výtvor –** prehľadnú mapu** cyklistických tratí Levočských vrchov a Spišskej Magury, po ktorej sa do niekoľkých sekúnd len tak zaprášilo.

Novinárka a blogerka Mirka Kernová prezradila viac o svojom projekte Omédiách.sk, prostredníctvom ktorého kritizuje, ale aj chváli prácu slovenských novinárov a médií.

Prvý kežmarský TEDx ukončili návrhárka a dizajnérka Michaela Bednárová, ktorá pripomenula, prečo je dôležité kupovať výrobky slovenských tvorcov, a šéf známeho kultúrneho centra Žilina-Záriečie Marek Adamov. Ten predstavil niekoľko projektov alternatívnej kultúry, ktorú so svojimi priateľmi úspešne rozbehol v Žiline.

Po skončení konferencie sa ešte pár hodín živo diskutovalo na nádvorí hradu, kde od dopoludnia fungovala i letná čitáreň kežmarského kníhkupectva Alter Ego a v stánkoch svoju činnosť prezentovali Odkaz pre starostu či Amnesty International, dizajnéri a výrobcovia módnych doplnkov (Parazit Fashion Shop, bižutéria Tuti). Tí, ktorí sa na TEDx nedostali, môžu ľutovať, ale nemusia byť smutní. Všetky vystúpenia rečníkov boli zaznamenávane a videá z ich vystúpení sa postupne budú objavovať na internetovej stránke podujatia: www.tedxkezmarok.sk.

Foto: Nikola Podolinská

Nenapodobiteľnú atmosféru TEDx si užili už aj v Kežmarku
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM