Kornel Kubík Univerzity

Najlepších stredoškolákov slovenské výšky nelákajú: Plánujú odísť na univerzity do Česka

Tridsaťpäť percent stredoškolákov si podáva prihlášku aj na vysokú školu v Českej republike. Spomedzi žiakov, ktorí dosiahli v teste štúdijných predpokladov najlepšie výsledky, chce do Česka odísť väčšina. O ktoré odbory a fakultu majú Slováci v Česku najväčší záujem?

Ilustračný obrázok k článku Najlepších stredoškolákov slovenské výšky nelákajú: Plánujú odísť na univerzity do Česka
Zdroj: TASR

Údaje vyplývajú z dotazníkov, ktoré vypĺňalo 14.224 stredoš­kolákov počas skúšobného testu Všeobecných študijných predpokladov na prelome októbra a novembra 2014. Ide o skúšku, ktorú ako náhradu či súčasť prijímacieho konania používa približne 70 slovenských a českých fakúlt.

Dôvodom je najmä kvalita škôl

Spomedzi desatiny žiakov s najlepším hodnotením testov až 70 percent opýtaných plánuje odísť na štúdiá do Česka. Ako dôvod väčšina uvádza vyššiu kvalitu škôl, ďalšou motiváciou je aj perspektíva lepšieho budúceho zamestnania. Údaje zozbierala spoločnosť SCIO, ktorá organizuje Národné porovnávacie skúšky.

Podľa údajov spoločnosti sa chce dostať na české vysoké školy okolo 13.000 slovenských maturantov, približne polovica z nich je v prijímacom konaní úspešná. Najväčší záujem majú v Českej republike o ekonomické odbory, nasledujú lekárske odbory a IT. Najviac záujemcov sa hlási na Lekársku fakultu Masarykovej univerzity v Brne.

Ktoré výšky sú najprestížnejšie?

Ďalší dotazník, ktorý vypĺňalo 7627 maturantov, sa zameral na to, ktoré vysoké školy považujú slovenskí stredoškoláci za najprestížnejšie. Na prvom mieste sa s viac ako 20 percentami umiestnila Univerzita Komenského v Bratislave. Druhé miesto obsadili opäť české univerzity. Najlepšiu trojicu uzatvára Slovenská technická univerzita v Bratislave, za najprestížnejšiu ju považuje 10 percent opýtaných.

Test Všeobecných študijných predpokladov je najčastejšie používaným testom Národných porovnávacích skúšok, ktoré okrem základných predpokladov na vysokoškolské štúdium testujú aj znalosti žiakov v matematike, spoločenských vedách, biológii, chémii či cudzích jazykoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM