Udalosti

Poznáme prvých spíkrov Jump Slovensko: Rečniť budú o závislostiach, inakosti a tanci

Na jeseň sa uskutoční tretí ročník podujatia Jump Slovensko. Už teraz sú známe tri mená spíkrov, ktorí sa 15. októbra v bratislavskom Technopole podelia s účastníkmi konferencie o svoj pohľad na svet.

Ilustračný obrázok k článku Poznáme prvých spíkrov Jump Slovensko: Rečniť budú o závislostiach, inakosti a tanci
Zdroj: Dnes24.sk

Jump Slovensko je neformálna konferencia o príbehoch a skúsenostiach neziskových organizácií. Určená je nielen nielen ľuďom z neziskových iniciatív a organizácií, ale aj vysokoškolákom, freelancerom a každému, koho zaujíma budúcnosť našej krajiny. Pozvanie byť medzi rečníkmi na podujatí, ktoré pripravuje Nezisková organizácia Voices, prijali aj Barbora Kuchárová, Jana Jablonická Zezulová a Vlado Michalko.

Závislosti

Klinická psychologička a vysokoškolská pedagogička Barbora Kuchárová je výkonnou riaditeľkou Občianskeho združenia PRIMA, ktorého cieľom je prispieť k riešeniu drogovej problematiky na Slovensku. Barbora sa primárnej drogovej prevencii a terénnej sociálnej práci venuje už dvadsať rokov. Problematika závislostí ju zaujíma v širšom kontexte. Je bezpochyby jednou z najuznávanejších odborníčok na Slovensku. O zložitých veciach vie hovoriť citlivo a zároveň priamo a zrozumiteľne. „Na Jumpe budem vystupovať preto, že nepoznám zmysluplnejšiu činnosť ako inšpirovať ľudí k „páchaniu“ dobra," povedala na margo potvrdenia svojej úlohy rečníčky.

Inakosť

Lektorka a aktivistka Jana Jablonická Zezulová študovala filozofiu a históriu. Teraz táto sympatická feministka pôsobí predovšetkým v Iniciatíve Inakosť. V posledných mesiacoch dôkladne skúma objavené denníky Imricha Matyáša, ktorý sa angažoval v boji za odtrestnenie homosexuality v minulom storočí. Baví ju to o to viac, že je to trochu detektívna práca a zároveň aj odkrývanie pestrých malieb skrytých za bielym náterom.

Tanec

Na Jumpe nebudú chýbať pohyb a tanec. Choreograf a tanečník Vlado Michalko sa s radosťou a vášňou venuje ľudovým tancom so zameraním na východné a stredné Slovensko. Jeho choreografie sú často inšpirované umením jeho rómskych priateľov z osád na východnom Slovensku, ale aj v Transylvánii. Svojou prácou približuje nenásilnou formou folklór stovkám ďalších ľudí. Vlado je autorom originálnej koncepcie projektu oživenia areálu amfiteátra Dobrá Východná.

Nie poúčať, ale ísť príkladom

„Albert Schweitzer raz povedal, že ísť dobrým príkladom nie je len najlepšia cesta ako ovplyvniť druhých. Je to jediná cesta. Opakovane sa o tom presviedčam aj ja. Moralizovaním a poúčaním sa nedá veľa dosiahnuť. Nadšenie pre riešenie problémov či vytváranie niečoho nového čerpajú ľudia z pozitívnych príkladov a reálnych skúseností. O to viac ak sú im prezentované neformálne a uveriteľne,” povedal Ivan Ježík, moderátor podujatia a riaditeľ Neziskovej organizácie Voices.

Jump 2014
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM