Kornel Kubík Rozhovor

ROZHOVOR s Lukášom Mikulaškom: Výška je strata času, zamestnancom byť nechcem, preto podnikám online

Lukáš Mikulaško pred pár rokmi dostal zopár faciek. Aj vďaka nim popri škole rozbehol podnikanie – internetové kníhkupectvo UPbook.sk, ale aj ďalšie online projekty. O tom, čo to boli za facky, čo odporúča študentom prečítať a v čom podnikať, sa s ním rozprával Jaroslav Dodok.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR s Lukášom Mikulaškom: Výška je strata času, zamestnancom byť nechcem, preto podnikám online
Zdroj: Dnes24.sk

Základom úspechu v biznise je odlíšiť sa

Ako vznikol nápad vytvoriť internetové kníhkupectvo UPbook.sk? Nikdy som nevedel, čo chcem robiť alebo čím sa budem v budúcnosti živiť. Pracoval som 2,5 roka v zahraničí, ale byť zamestnancom ma veľmi nebavilo. Rozhodol som sa, že skúsim podnikanie na Slovensku. Samozrejme, nevedel som do čoho idem. K zmene myslenia ma doviedli knihy, a tak som sa rozhodol pre online kníhkupectvo. Vtedy ma veľmi inšpirovalo kníhkupectvo polica.sk, ktoré som zhodou okolnosti nedávno kúpil :)

Ku knihám máš veľmi blízko. Koľko si ich prečítal za tento rok? Tento rok je to presne 10 kníh. Je to dosť slabé oproti minulému roku, kedy to bolo takmer 80 kníh!

Poďme ale späť k tvojmu projektu UPbook.sk. Čitateľom dnes ponúka svoje služby aj viac ako 20 kníhkupectiev. V čom je tvoje výnimočné? Ani som nevedel, že je na našom trhu toľko online kníhkupectiev :) V skutočnosti veľmi konkurenciu nesledujem. Verím, že základom úspechu v online biznise je schopnosť odlíšiť sa. Pri zakladaní UPbook.sk som sa rozhodol zrušiť poštovné a balné, a to na všetok tovar a akejkoľvek cenovej hladine. Taktiež som sa zbavil Baťovských cien (žiadne 19,99). Proste všetky ceny sú zaokrúhlené na celé čísla a ceny uvedené pri knihách sú konečné, čiže nijako nezavádzajú zákazníka.

Podnikanie musíte milovať

Z finančného hľadiska, dá sa na internetovom kníhkupectve dobre zarobiť? UPbook.sk je malé kníhkupectvo zamerané na osobný rozvoj a motiváciu. Funguje tretí rok a určite to nie je žiadna zlatá baňa. Všetko samozrejme záleží od toho, koľko času takémuto podnikaniu venujete. Samozrejme, netreba zanedbávať neustále vzdelávanie a sledovanie trendov. A v neposlednom rade to musíte milovať :) A potom sa nemáte čoho báť, a to aj napriek veľkej konkurencii.

Aké ďalšie projekty máš vo svojom portfóliu? Chcem začať viac času venovať webom. Momentálne prevádzkujem blog.upbook.sk a onlinemagazin.sk, ale mám v hlave nápad na novú webstránku. Práve mám rozostavanú nehnuteľnosť na Zemplínskej Šírave. Budúci rok končím vysokú školu, tak snáď toho času bude viac. Ako som už spomínal, odkúpil som konkurenčné kníhkupectvo polica.sk. Čaká ma s ním veľa práce, ale ako vidieť, ostanem knihám aj naďalej verný.

Na biznis vám stačí internet a chuť pracovať

Mladí ľudia pred tým ako kliknú na investbook.sk alebo onlinemagazin.sk si kladú zásadnú otázku: Mal by som začať podnikať? Oplatí sa to? Záleží to od osobnosti. Dnes si už neviem predstaviť, aby som bol zamestnancom. Ja som nešiel podnikať kvôli peniazom. Možno to znie divne, ale ja mám podnikanie ozaj rád. Chcel som niečo vybudovať a momentálne na tom pracujem. Ako zamestnanec by som takúto možnosť zrejme nedostal.

V akej oblasti sa oplatí rozbehnúť podnikanie aj študentom? Online biznis je skvelá vec. Nekladiete si žiadne hranice ani nevytvárate žiadne náklady, ktoré sú často krát spojené s offline biznisom. Dnes vám stačí pripojenie na internet, notebook, vytrvalosť a chuť pracovať. Samozrejme aj online biznis je poriadna drina. Hlavne ak začínate s malým kapitálom a takmer žiadnym know-how.

Výška je strata času. Škoda, že som na to neprišiel skôr

Tvoje skúsenosti však nehovoria iba z podnikateľského prostredia. Vráťme sa o pár rokov dozadu. Bol si v zahraničí, čo ti to dalo? Zahraničie mi po skončení strednej školy dalo zopár faciek, za ktoré som dnes vďačný. Potreboval som sa po škole zobudiť a zistiť, že ak niečo chcem, tak si po tom musím ísť. Zistil som, že škola je nanič a na život vás nepripraví. A v neposlednom rade som zistil, aké je to zarábať peniaze a tvrdo pracovať.

Bežný absolvent vysokej školy očakáva od zamestnávateľa plat 800 – 1000€. Mladým ľuďom sa za pokladňou v obchode a za minimálnu mzdu robiť nechce. Čo s tým? Je to ozaj zaujímavé. V dnešnej dobe je každý z nás nahraditeľný. Väčšina z nás do piatich minút. Poznám viacero absolventov vysokých škôl – „manažérov“, ktorí len s ťažkosťami manažujú svoj vlastný život . Pre podstatnú väčšinu absolventov boli tie roky na VŠ len strata času. Myslím, že to je aj môj prípad. Škoda že som si to uvedomil len nedávno.

Väčšina ľudí za 5 rokov na vysokej škole nevybuduje žiadnu firmu, nezrealizuje žiaden projekt, výskum, nepublikuje ani jednu knihu… alebo si dokonca nenájde ani brigádu za pokladňou. Takýto absolvent, hoc aj s červeným diplomom a teoretickými vedomosťami, nemá pre zamestnávateľa veľkú cenu.

V škole si nepatril medzi najspokojnejších študentov. Prečo dnes tvrdíš, že vzdelávať sa treba celý život? Nemám rád školu :D Nikdy som v nej nevynikal a nikdy nebudem. Škola sa snáď za posledných 100 rokov nijako nezmenila. Učili ma tam teóriu, ktorú som nepotreboval. Predpokladám, že by som asi žiadnu vedomostnú súťaž nevyhral.

Ja sa vzdelávam každý deň. Najviac vecí ma naučil sám život, práca obchodného zástupcu, ale hlavne podnikanie. Úžasná vlastnosť, ktorú som si musel pri biznise osvojiť, bolo nadväzovanie užitočných kontaktov, oslovovanie zákazníkov a schopnosť predať sám seba. To vás len tak na nejakej škole nenaučia a ak áno, tak máte ozaj dobrú školu.

Tieto 3 knihy si určite prečítajte

Záver nášho rozhovoru by bol veľmi zvláštny, ak by som sa ťa nespýtal ešte na jednu otázku: Aké tri knihy odporúčaš naším čitateľom?

Roztoč to! (Gary Vaynerchuk): Zistíš, ako robiť to, čo ťa naozaj baví, a zarobiť na tom. Restart (Jason Fried, David Heinemeier Hansson): Dozvieš sa, aké môže byť podnikanie jednoduché. Bohatý otec chudobný otec (Robert Kiyosaki): O tom, ako je finančná gramotnosť dôležitá.

Foto: archív Lukáša Mikulaška

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM