Od Vás

Silný zážitok Vlasťa na stáži v zahraničí: Stretnutie so stážistkou mu zmenilo pohľad na svet

Tisíce študentov každý rok odchádzajú na stáže do iných krajín. Jedným z nich bol aj Vlastimil Vančo – „Vlastík“, ktorý je druhák na Univerzite Mateja Bela a členom študentskej organizácie AIESEC. Vycestoval do Istanbulu a vďaka nečakanému stretnutiu sa z nej vrátil s novým zmýšľaním o svete.

Ilustračný obrázok k článku Silný zážitok Vlasťa na stáži v zahraničí: Stretnutie so stážistkou mu zmenilo pohľad na svet
Zdroj: Dnes24.sk

Po jeho zážitku sme sa rozhodli, že je to niečo, o čom by malo vedieť čo najviac ľudí a čo najviac by si ich malo vyskúšať aj pomocou súčasných ponúk stáží, ktoré sú organizované. Čo táto stáž vlastne znamená a čo sa tam stalo?

Bol to práve rok, čo bol Vlastík AIESEC-árom. A môžem povedať, že napriek tomu, že stále hovoril o stážach a naplnení vízie AIESEC, nevedel si skutočne predstaviť, prečo vlastne stále posielame ľudí napríklad na kultúrnu stáž.

Naším hlavných cieľom je poskytnúť kvalitné stáže do rôznych krajín, podľa toho kam sa ľudia túžia dostať. Ale načo posielame niekam ľudí? Aby učili deti angličtinu, či nejaké základné informácie o svojej krajine. Predsa len, nieje to niečo, čo vieme nájsť na internete a zadarmo? Pekne sa mýlil. Pochopil to až vtedy, keď sa on sám vybral na takúto stáž do Istanbulu cez AIESEC.

Tak si tam prišiel, spokojne žil, všetko bolo úplne normálne a už len čakal na nejaký poriadny kultúrny šok. Samozrejme, že tam boli nejaké malé, ako doprava, zvyky a jedlo. Kde nie? Ale aj tak ho to stále nepresvedčilo, prečo by mal niečo, ako stáž absolvovať. Prečo by sem mal niekoho poslať? Prečo sa tento program volá Global Citizen? V postate je to program AIESEC, ktorý umožňuje získať medzinárodnú dobrovoľnícku skúsenosť ,príležitosť sa rozvíjať, pracovať na rozvoji komunít a jednotlivcov, pomáhať s ekonomickým rozvojom, kultúrnym porozumením, kariérnym rozvojom a jazykovou gramotnosťou a mnoho iného.

Aj keď v skutočnosti si myslel, že všetko, čo robíme je to, že sa hráme v kempoch, pracujeme s deťmi, počúvame prezentácie ľudí z iných krajín, ktorí pricestovali na stáž s nami. Čo je síce milé a pekné, ale na konci dňa a v konečnom dôsledku , to bola viac pekná dovolenka, ako tvrdá práca, ktorú čakal a na ktorú sa pripravoval.

Stretol stážistku, čo unikla bombardovaniu

Všetko pochopil jedného dňa, keď som uvidel stážistku z Tuniska, Ferihel, ako len tak sedí v kúte izby a ticho mlčí. Absolútne nič! Pozerala do prázdna a nedalo mu, aby sa neopýtal: „Čo sa deje?“ Po pár minútach ticha začala. Povedala mu, že aj keď je z Tuniska, pôvodne je z Palestíny, kde žije aj zvyšok jej rodiny. Rozprávala o tom, (bolo to niekoľko dní pred tým, ako o tom informovali média) ako Izrael napadol Palestínu. O najlepšom kamarátovi jej brata, ktorý bol zavraždený s celou jeho rodinou. Svojej sestre, ktorá bola zajatá a nikto nevedel, či prežije, alebo nie. O veľa priateľoch, ktorých opustila, keď odišla študovať do Tuniska a ktorých nemilosrdne zabila izraelská armáda. O deťoch, ktoré poznala. Presne o tých, ktoré boli zabité, keď sa hrali na pláži. O tomto všetkom informovali média o niekoľko dní.

Povedala mu, že nemôže celú noc spať, pretože nevie, či sú jej rodičia stále nažive, nakoľko práve vtedy nebola elektrina v meste Gaza, kde žili. Naposledy ich videla pred 2 rokmi, keď prišla na návštevu domov. Práve v čase keď mesto Gaza bolo okupované Izraelom. Izraelská armáda vtedy bombardovala osídlené miesta strategicky, blízko škôl. A v okamihu, ako sa škola naplnila študentmi, začali bombardovať. Vraj nikdy nebola v takom šoku. Rýchlo utekala preč nevediac kam. Našťastie unikla, no veľa ľuďom sa to nepodarilo.

Okamžite sa chcela vrátiť do Tuniska, ale nebolo to možné, lebo hranice boli uzavreté na 10 dní. Teraz sú otvorené, no nikto aj tak nemôže utiecť na bezpečné miesto, aj keby veľmi chceli. Bol rozčarovaný. Nevedel, čo povedať.

Po nejakom čase sa vrátil domov. Počul veľa iných príbehov od kamarátov, ktorý sa tiež vybrali na stáž. Veľa z nich bolo veľmi podobných, ako ten, ktorý mu povedala jeho kamarátka z Tuniska. Na druhej strane on vídaval hromady bezdomovcov. Ženy, mužov, ale hlavne deti, ktoré utiekli zo Sýrie. Vraj ich turecká vláda priviedla do „bezpečia“ a zachránila pred sýrskou armádou a vojnou. V skutočnosti ich ale nechala hladovať a žobroniť v uliciach Istanbulu.

Lekcia mu zmenila zmýšľanie o svete

Čo tým ale chcel povedať je to, že toto všetko je len polovica problémov , ktoré sú vo svete a o ktorých sa dozvedel od iných študentov, ktorí boli na stáži z AIESEC. Veci , o ktorých by sa inak nikdy nedozvedel.

Jediná vec , ktorú však mohol ozaj zmeniť, bol svoj záujem a postoj k veci. Pretože stáž ho donútila „starať sa“. Čo znamená, že práve vtedy, keď sa začnete zaujímať o svet, dokážete to skutočne pochopiť a zmeniť niečo. Keď si uvedomíte, že sú tam ľudia ako vy, ktorých najväčší problém nie je vstať do školy, alebo skúška. Nezáležalo na tom odkiaľ je, v akom prostredí žije, akého je vierovyznania, alebo farby.

Ako Vlastík povedal: „Práve po tejto „lekcii“, som sa začal skutočne zaujímať. O ľudí, ich problémy, zmýšľanie a príbehy z celého sveta, ktoré sa stali mojou súčasťou. Došlo mi, že až keď som sa začal starať, stal som sa Global Citizen. Nie človek, ktorý veci iba vidí a chápe, ale skutočne sa o ne zaujíma. Vtedy som ten výraz Global Citizen (dúfam) a tiež dôvod, prečo stále posielame ľudí na kultúrnu stáž a prečo je to stále také dôležité ocenil. A hlavne to, aké je dôležité zmeniť zmýšľanie ľudí. Zmeniť ho z „ja neviem“ na „ja viem a chápem tomu“ a nakoniec na „starám sa a mením svet“.“

V súčastnosti sa situácia v Palestíne nezmenila. Ferihel je v striedavom kontakte s rodinou, kvôli problémom s komunikáciou. Vlastík sa pustil do toho, aby čo najviac ľudí poslal na stáž a ponúkol im rovnaký zážitok ako on a príležitosť zmeniť seba a svoje zmýšľanie.

V súčastnosti ponúka AIESEC na obdobie leta podobné stáže do celého sveta na ktoré sa môžete prihlásiť už teraz, prísť sa informovať a začať meniť svet. Ak budete zvedaví na ďalšie pikošky a zážitky zo sveta, alebo ohľadom stáži, ozvite sa na aiesecbb@aiesec.sk, alebo navštívte našu facebookovú stránku AIESEC Banská Bystrica.

Autorka: Denisa Kamenická, AIESEC

Vlastík na fotke v strede hore.

Stáž Vlastimila Vanča v Istanbule
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM