Jaroslav Dodok Rôzne

Školy: Pán minister, už bolo dosť zlých zmien!

Školy sa jasne postavili proti chystaným zmenám v školstve a odštartovali petíciu proti novelám, ktoré chystá minister Dušan Čaplovič. Podľa nich povedia k likvidácii stredných škôl a tiež centier voľného času.

Veľkú moc získajú samosprávy[/si­ze][/color]

Petíciu spustilo niekoľko organizácií v školstve a žiadajú v nej, aby z nových zákonov odstránili to, že záujmy samospráv budú stáť nad záujmami škôl, rodičov a detí. Samosprávne kraje by totiž od budúceho roka rozhodovali o tom, či stredná škola (aj súkromná či cirkevná) môže, alebo nemôže otvoriť prvý ročník.

Problémom podľa nich bude aj financovanie centier voľného času (CVČ). Mesto či dedina dostáva za každého žiaka, ktorý chodí na krúžok peniaze. Avšak podľa nového zákona by tieto peniaze nedostalo to mesto, v ktorom žiak chodí na krúžok, ale tá obec, kde dieťa býva. A to napriek tomu, že s daným CVČ nemá nič spoločné.

Horšie zmeny v školstve na Slovensku ešte neboli[/size][/co­lor]

Podľa Saskie Repčíkovej z Asociácie súkromných škôl a školských zariadení sú tieto zmeny najväčším negatívnym zásahom do školstva na Slovensku od roku 1989.

Okrem toho si Repčíková, že zmeny spôsobia aj prepúšťanie učiteľov ako aj ďalších pracovníkov na škole a koniec CVČ. Podľa nej taktiež odoberú jedno z najdôležitejších občianskych práv – slobodne sa rozhodnúť, čo chce človek študovať.

Ministerstvo školstva všetky svoje pripravované zmeny obhajuje. Podľa hovorcu školstva zmeny zabránia tomu, aby deti v centrách voľného času boli zdrojom biznisu. Ministerstvo odmieta aj tvrdenia, že samosprávam dáva nadštandardné právomoci.

Pokiaľ ste proti pripravovaným zákonom, výzvu na zastavenie zmien môžete podpísať na: www.peticie.com/…olske_zakony

student24.sk/Kornel Kubík foto: sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM