Jaroslav Dodok Rôzne

Študenti z Ružomberka sa môžu tešiť: Moderná Univerzitná knižnica bude otvorená koncom septembra

Študenti Katolíckej univerzity v Ružomberku, ale aj široká verejnosť sa môžu už v týchto dňoch tešiť na otvorenie novej Univerzitnej knižnice. Slávnostné otvorenie je naplánované na stredu 25. Septembra 2013.

Ilustračný obrázok k článku Študenti z Ružomberka sa môžu tešiť: Moderná Univerzitná knižnica bude otvorená koncom septembra
Foto: Jaroslav Dodok

V tento deň si presne na pravé poludnie budú môcť návštevníci pozrieť priestory novej modernej knižnice.

Plánovaný termín sa nestihol, knižnica bude v prevádzke už v septembri

Výstavba univerzitnej knižnice sa začala v júni 2011 a pôvodné plány naznačovali, že by mala byť dokončená a slávnostne odovzdaná do prevádzky v decembri 2012. Riadny termín odovzdania teda nebol uskutočnený a preto sa určil náhradný na začiatok nového akademického roka 2013/2014.

Knižnica bola spolufinancovaná zo zdrojov Európskej únie prostredníctvom viacerých projektov, vlastných zdrojov školy a darov od sponzorov. Celková investícia dosiahla spolu viac ako 8,8 milióna eur.

Po prehliadke bude nasledovať dokument

Súčasťou programu pri príležitostí slávnostného otvorenia knižnice bude aj premiéra dokumentárneho filmu o výstavbe Univerzitnej knižnice v Ružomberku. „Pozývame naozaj každého, budeme veľmi radi, keď si či už Ružomberčania, či návštevníci z iných miest prídu pozrieť novú budovu a potešia sa z úspechu výstavby novej univerzitnej knižnice,“ vyhlásil rektor KU prof. Tadeusz Zasępa na univerzitnej stránke Katolíckej univerzity v Ružomberku.

*** „Bude to veľká udalosť, keďže si takýto projekt vyžadoval veľa úsilia, námahy, trpezlivosti i pochopenia. Chceme, aby nová knižnica slúžila všetkým záujemcom a poteší nás každý, kto tu bude prichádzať.“***

Knižnica bude mať sedem poschodí s multifunkčným využitím

Moderná knižnica bude mať sedem podlaží, ktoré budú slúžiť nielen pre účely knižnice. Prvé tri podlažia budú obsadené knižnicou, v ktorej sa nachádza viac ako 310 000 kusov kníh, chýbať nebude ani oddelenie vzácnych výtlačkov, elektronický archív s vyše 47 000 zväzkami kníh. V budove budú aj študijné, klubové, spoločenské a konferenčné priestory či kaviareň. Mladí novinári si v budove nájdu svoje press centrum, univerzitné rádio či masmediálnu učebňu.

Student24/Simona Ivančáková, foto: archív Katolíckej univerzity v Ružomberku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM