Jaroslav Dodok Zábava

Tretí diel Vo štvorici po opici: Pátracia akcia aj liečenie Alana

Filmové leto 2009, malo patriť žánru sci-fi. Ťahákmi boli Star Trek, Terminátor a Transformers. V kinách sa však objavila nenápadná komédia o podarenej partičke, ktorá to vo Vegas, prehnala s rozlúčkou so slobodou. Žozala úspech ako v kinách, tak aj u divákov, no a dokonca ju milovali aj kritici.

Ilustračný obrázok k článku Tretí diel Vo štvorici po opici: Pátracia akcia aj liečenie Alana
Foto: Jaroslav Dodok

Podarená partička sa s divákmi lúči

Nič teda nebránilo aby sa známa partia na strieborné plátno, vrátila. Tak sa aj v roku 2011 stalo. Divákom sa síce nepáčilo kopírovanie prvého dielu, no na tržbách sa to neodrazilo. Preto, je tu po dvojročnej pauze, tretí diel a po projekcii konštatujem, bohužiaľ posledný.

Režisér Todd Phillips, si na seba uplietol bič. Po zle prijatej druhej časti, musel vymyslieť ako si diváka znovu získať. Aby mala táto časť, šancu na úspech, výhlasil jednuduchú formulku, ktorá platí asi na každého diváka. Zaumienil si totiž, nekompromisné ukončenie série. A ako bonus, sľúbil odlišnú dejovú schému, čiže, žiadny divoký večer a následné pátranie po zmiznutom známom.

Alan patrí do ústavu

Hneď po vydarenom úteku z basy a incidentu zo žirafou, nás predsa len neminie, jedna významná udalosť. Pohreb Alanovho otca (Jeffrey Tambor). Hoci sa Alan (Zach Galifianakis), snaží vyzerať vyrovnane, okolie si všimne Alanovo viac ako výstredné správanie. Rodina preto usúdi, že Alan patrí do ústavu. Aby mal cestu tam ľahšiu, spoločnosť mu urobia jeho traja kamáráti z vlčej svorky. Phill (Bradley Cooper), Stu (Ed Helms) a Doug (Justin Bartha), idú teda s Alanom na jeho psychickú očistu no cestu im naruší akýsi Marshall (John Goodman), mafián ktorému Chow (Ken Jeong) , ukradol zlato a nechce mu ho vrátiť a keďže ho naša známa partia pozná, tak im dá Marshall jednu úlohu. Stačí nájsť Chowa a priviesť ho k Marshallovi.

Aby mala partia motiváciu splniť túto úlohu, Marshall si zoberie Douga ako pojistku. Ak Chowa nenájdu, Dougov mozog, skončí na zemi. Zvyšok partie, preto začína pátraciu akciu v ktorej nebude chýbať kopec zvratov a možno, nakoniec poslúži aj ako liečenie pre Alana. Ale hlavne, je tu jedna otázka.

Prežije vlčia svorka aj posledné dobrodružstvo?

Netreba čakať komédiu, hoci dôvodov na úsmev bude niekoľko. Ide skôr o thriller, miešaný psychologickou drámou. Na druhej strane, režisér svoj umýsel splnil. Príbeh sa uzatvára ale hlavne napravuje reputáciu série. Film sám o sebe sa takmer nevlečie a tá približne hodina a pol vďaka scenáru a hromade priestoru, pre Galifianakisa a Jeonga, ujde dosť rýchlo a keď divák uvidí posledné nostagické zábery, možno si aj povzdychne a bude mu ľúto, že sa vlčia svorka, už nevráti.

P.S. Záverečné fotografie, logicky chýbajú. Na druhú stranu, však takmer hneď na začiatku ponúkajú tvorcovia ako náplasť, vynikajúcu diaľničnú scénu, podfarbenú piesňou, ktorá už je síce zapadnutá prachom, no nepochybne poteší.

student24/Peter Stehlík

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM