Univerzity

Univerzita Komenského odštartovala akademický rok: Na otvorení nechýbal minister školstva

Univerzita Komenského v Bratislave (UK) dnes slávnostne otvorila v poradí 96. akademický rok. Na slávnostnom zhromaždení akademickej obce UK nechýbal okrem predstaviteľov univerzity ani minister školstva SR Peter Pellegrini.

Ilustračný obrázok k článku Univerzita Komenského odštartovala akademický rok: Na otvorení nechýbal minister školstva
Zdroj: Dnes24.sk

Rektor UK Karol Mičieta osobitne privítal v novom akademickom roku 2014/2015 študentov prvých ročníkov. Ako však poznamenal, demografický vývoj a aktuálny nástup menej početných populačných ročníkov sa odráža v nižšom počte prihlášok na vysokoškolské štúdium. „Aj keď v súčasnosti ešte prebiehajú zápisy, zatiaľ evidujeme približne 26 000 zapísaných študentov v dennej forme štúdia, z toho necelých 6000 prvákov, ktorým aktuálne ponúkame 689 študijných programov,“ povedal.

Vo svojom príhovore vyzdvihol aj úspechy, ktoré univerzita zaznamenala v medzinárodnom meradle – 495. miesto v celosvetovom rebríčku univerzít „University Ranking by Academic Performance“, v ktorom je UK jedinou slovenskou vysokou školou v prvej päťstovke svetových univerzít. „Som rád, že sa nám darí udržanie elitnej pozície aj v rámci renomovaného celosvetového rankingu inštitúcie zostavujúcej tiež prestížny Šanghajský rebríček v hodnotení univerzít s najnižšou nezamestnanosťou absolventov doktorandského štúdia. Aj preto som presvedčený, že naši prváci si zvolili svoju alma mater správne,“ dodal rektor UK.

Čo univerzita chystá?

Predstaviteľ UK tiež na slávnostnom zhromaždení predstavil pripravované podujatia: „Teší ma, že môžem na tomto mieste uviesť októbrovú prednášku trojnásobného nositeľa Pulitzerovej ceny, investigatívneho novinára Walta Bogdanicha z New York Times. Ide už o štvrtého nositeľa Pulitzerovej ceny prednášajúceho na našej akademickej pôde, ktorý nadviaže na minuloročnú návštevu novinárky Abigail Goldman. A deň predtým – 20. októbra – pripravujeme udelenie titulu Doctor honoris causa UK fyzičke, političke a medzinárodne uznávanej osobnosti svetového formátu Angele Merkelovej.“

Minister školstva v príhovore vyzdvihol poslanie univerzity: „Rovnako ako vy si uvedomujem, že perspektíva a rozvoj vedomostnej spoločnosti stojí na osobnostiach, odborníkoch, ktorých nám pre praktický život pripravila práve akademická pôda. V tomto význame je vaše poslanie nezastupiteľné a úlohou nás, štátnych predstaviteľov, je preto vytvárať vám čo najlepšie podmienky a zázemie pre vašu prácu.“

Foto: Vladimír Kuric, UK

Univerzita Komenského odštartovala akademický rok
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM