Jaroslav Dodok Ostatné

V Bytči na vás číha medveď hnedý!

Všímaví mladí Bytčania nás dnes upozorornili na netradičnú situáciu, ktorá sa len tak často nevidí. Na jednom mieste totižto objavili medvedicu, líšku, i vlka.

Vedeli ste, že aj Bytča má svoje múzeum?[/size][/co­lor]

Áno, má! Priamo v centre Sobášneho paláca. Preto vás pozývame na výstavu, ktorá sa každý mesiac mení a tak aj pre mesiac júl je pripravená nejaká zvláštnosť. Tentoraz si môžete prehliadnuť okrem stálych krás ako sú meče a obrazy aj dovezené vypchaté zvieratá a parohy priamo z Považskej Bystrice, kde tamojšie múzeum renovujú.

Hoci plagáty hlásajú koniec výstavy 21.7., nedajte sa zmiasť, do konca mesiaca ešte máte šancu! Otvorené je tu od utorka do nedele a vstupy sú každú polhodinu od 9:00 do 17:00 – posledný vstup je o 16:30.

Čakajú na vás zvieracie exponáty[/size][/co­lor]

Sprievodcovia Vám najskôr nechajú voľnosť pohybu, aby ste sa mohli poobzerať, či si odfotiť exponáty a potom sa môžete spolu vydať po schodoch na druhé poschodie, kde dostanete krátku, no zaujímavú prednášku o histórii Sobášneho paláca. A čo je vlastne možné vidieť z tých zverov?

Len čo vstúpite do osvetlenej haly, váš zrak pritiahnu štvornohé tvory. Už prirodzene to tiahne pozornosť k majestátnej medvedici, hoc jeleň s laňou majú navrch svojou výškou i mohutnosťou. Pri parožnatcoch stojí i muflón so svojimi zatočenými rohmi. Pod nimi srnce a srnčiatka, a pri medvedici sa krčí malé medvieďa.

Pozrieť si budete môcť aj vzácne druhy[/size][/co­lor]

Z druhej strany číha vlk dravý i líška hrdzavá. Akokoľvek to vyzerá v prospech pozemných dravcov, vtáci ich tu prevyšujú nielen počtom. Vo vitrínach sú medzi inými aj výr skalný, sokol sťahovavý, murárik červenokrídly, vlha obyčajná, ďateľ veľký, či ďateľ trojprstý. Neprehliadnite však ani ostatné tvorstvo! Salamandra škvrnitá, skokan zelený alebo vretenica severná predsa nevykukujú spoza každého rohu, ani nie sú také krotké, aby si ich človek pozrel zblízka.

Po stenách medzi obrazmi a tabuľkami s fotkami a informáciami vytŕčajú hrdé parožia, ktorými sa kedysi pýšili rovnako hrdé jelene. Pri jednom z obrazov je zavesený aj diviak, resp. jeho hlava. Trofej neznámeho lovca sa týči cez všetky parožia, je vôbec jediná z celej výstavy.

Svadobný palác skrýva prekrásne predmety[/size][/co­lor]

Za zmienku samozrejme stojí aj stála výstava Svadobného paláca, kde okrem spomínaných obrazov a mečov patria aj vitrínky s dobovými čajníkmi a príbormi. Tvarované nože a vidličky s vygravírovanými emblémami a rôznymi vzormi, honosné nádoby a ľúbezné lyžičky, ktoré vyzerajú ako malé verzie naberačiek. S takým erbom vyzerá aj zmeták k svetu.

Celkom vpravo, v rohu, stojí drevené súsošie Ježiška a jeho rodičov, ktorých autorom je Ján Paľko. Medzi sochami a koženými stoličkami sa taktiež nachádza i „dobový“ automat, keby Vás exkurzia unavila, či by Vám vyschlo v krku od toľkého chodenia s otvorenými ústami. Neďaleko je aj ďalšia vitrínka, tentoraz so suvenírmi, ktoré si možno zakúpiť.

Neleňte, čas sa kráti. Priložené fotografie Vám môžu načrtnúť ako to tu vyzerá, no pre zážitok si musíte prísť sami. Pravdaže aj v auguste bude múzeum otvorené – avšak už s inou expozíciou.

student24/ Jozef Bátrna foto: Iveta Bátrnová

muzeum
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM