Rôzne

Žiaci aj učitelia sa dočkali: V Nacinej Vsi sa po štyroch rokoch tešia novej škole

Nový školský rok je pre žiakov a pedagógov v obci Nacina Ves výnimočný. Po štyroch rokoch sa budú učiť v priestoroch úplne novej základnej školy. Začína sa tak písať nová etapa vzdelávania v Nacinej Vsi.

Ilustračný obrázok k článku Žiaci aj učitelia sa dočkali: V Nacinej Vsi sa po štyroch rokoch tešia novej škole
Zdroj: TASR

Po kolapse budovy Základnej školy v Nacinej Vsi v okrese Michalovce, keď sa v júli 2010 počas rekonštrukcie škola zrútila, sa od nového školského roka môžu vrátiť žiaci z tejto obce do novej budovy.

Náhradné priestory boli stiesnené

Príčinou pádu boli nesprávne technologické postupy v čase výstavby školy začiatkom 60. rokov minulého storočia.

Počas ostatných takmer štyroch rokov, po definitívnom zbúraní celej pôvodnej budovy školy, bolo vyučovanie zabezpečené v náhradných dočasných priestoroch. V triedach chýbal rozvod vody, triedy boli priestorovo stiesnené, chýbalo príslušenstvo školy – zborovňa a kabinety pre učiteľov, priestranné chodby, odborné učebne, telocvičňa a športoviská. Škola prišla aj o knižnicu, učebné pomôcky, sklad učebníc, časť didaktickej techniky, znehodnotila sa veľká časť inventára školy.

Vyše 200 žiakov v novej škole

Ako uviedla riaditeľka ZŠ Alžbeta Orendáčová, so stavbou novej budovy školy sa začalo 2. septembra 2013, pričom stavba bola ukončená o 11 mesiacov. „S terénnymi úpravami bola celá stavba dokončená 15. augusta,“ povedala. Zdôraznila, že mnoho vecí bolo počas nešťastia v roku 2010 zničených, ale to, čo je pre vyučovanie nevyhnutné, majú v Nacinej Vsi k dispozícii. „Sú tu krásne priestory a verím, že nielen učitelia, ale aj žiaci dostanú novú chuť na učenie,“ dodala Orendáčová.

Riaditeľka očakáva, že v prvý školský deň zavíta do školy o niečo viac ako 200 žiakov, do prvého ročníka je zapísaných 20 detí. Školu bude navštevovať žiaci nielen z Nacinej Vsi, ale aj zo susedných Petroviec nad Laborcom a obce Voľa.

Novopostavenú budovu otvoril v uplynulých dňoch aj minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Pellegrini. Na novú školu prispela vláda Slovenskej republiky a náklady sa vyšplhali na 1,3 milióna eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM