Rôzne

Aj takúto školu máme v Prešove: Na vrátnici rehoľníčka, po chodbách sa prechádzajú dievčatá v bielych plášťoch

V Prešove máme školu, kde vás na vrátnici víta rehoľníčka. A dievčatá stretnete sa po chodbách prechádzať v bielych plášťoch. Chlapcov je pre zmenu len minimálny počet.

Ilustračný obrázok k článku Aj takúto školu máme v Prešove: Na vrátnici rehoľníčka, po chodbách sa prechádzajú dievčatá v bielych plášťoch
Zdroj: TASR

Po chodbách školy sa prechádzajú dievčatá v bielych plášťoch. Na vrátnici aj v riaditeľni víta hostí rehoľníčka. To je prvý vizuálny kontakt so Strednou zdravotníckou školou sv. Bazila Veľkého v Prešove.

Oslávila 25. výročie svojho založenia

Ide o jednu z prvých cirkevných škôl na Slovensku, ktoré vznikli po roku 1989. Nedávno oslávila 25. výročie svojho založenia. Zriaďovateľom školy je Rád sestier sv. Bazila Veľkého, Provincia Trpiacej Bohorodičky v Prešove. Ku vzniku školy dali súhlas a požehnanie biskupi Ján Hirka za Gréckokatolícku cirkev a Alojz Tkáč za Rímskokatolícku cirkev. Prvou riaditeľkou sa stala provinciálna predstavená sestra Nikolaja, civilným menom Oľga Mydlíková.

Ako lekárka internistka dostala neľahkú úlohu – vybudovať školu, ktorá poskytne študentom nielen kvalitné odborné vzdelanie, ale ich naučí empatii k chorým a poskytne hodnoty vychádzajúce zo základov Svätého písma a náuky Cirkvi. Pri prijímaní žiakov však nikto neskúma, k akej cirkvi sa hlásia a či sú pokrstení. Prvý rok s dvomi triedami prvákov začínali vyučovanie v prenajatých priestoroch na Dilongovej ulici. Krátko na to im biskup Hirka prepožičal štátom vrátenú budovu bývalého internátu pedagogickej školy na Kmeťovom stromoradí, ktorú neskôr získali do vlastníctva.

Príslušnosť k baziliánkam musela tajiť

Hoci volala po rozsiahlej rekonštrukcii, urobili len nevyhnuté stavebné úpravy a hneď po letných prázdninách sa presťahovali. Za pochodu pristavili ďalšie priestory. Škola sídli pri mestských hradbách, odkiaľ je krásny pohľad na historickú časť Prešova. Riaditeľkou školy je dnes Mária Lopatová, ktorá prijala rehoľné meno Andrea. Podľa jej slov tradíciou ich rádu bola starostlivosť o výchovu mladých. No od roku 1950 bola ich činnosť násilne prerušená. Pracovala v Bardejovských kúpeľoch ako rádiologická laborantka, svoju príslušnosť k baziliánkam musela tajiť.

„Ani neviem, či sme sa chceli k výchove žiakov vrátiť, určite je to Božie riadenie. Iniciatíva prišla zdola. Veriaci chceli založiť cirkevnú školu a oslovili našu provinciálku, sestru Nikolaju. Bola som pritom ako jej zástupkyňa. Vtedy sme veľmi nevedeli, do čoho ideme,“ priznáva Lopatová, ktorá vedie školu už 20 rokov. Dnes má škola 204 študentov, z toho 28 chlapcov. Za štyri roky tu získajú maturitu v odbore zdravotnícky asistent. V dennej forme štúdia žiaci prvého a druhého ročníka vykonávajú odbornú prax v troch odborných učebniach. V dvoch vyšších ročníkoch už chodia do sociálnych a zdravotníckych zariadení.

Na prax do kúpeľov

Škola má zmluvu v Prešove s Fakultnou nemocnicou s poliklinikou Jána Adama Reimana, s Domovom sociálnych služieb Nádej, s detským domovom a zariadením Barlička. Na súvislú mesačnú prax chodievajú do Bardejovských kúpeľov a do hospicu v Bardejovskej Novej Vsi. Na túto ťažkú službu ich pripravujú už počas Dní dobrovoľníctva. Okrem štvorročnej dennej formy štúdia poskytuje škola dvojročné večerné štúdium v rovnakom odbore. Chodia tu absolventi, ktorí získali maturitu v inom odbore.

Sú to hlavne ženy, ktoré pracujú v zahraničí ako opatrovateľky a chýba im zdravotnícka špecializácia. Dva týždne sú v Rakúsku pri svojich klientoch a dva týždne chodia poctivo do školy. Večernú formu štúdia aktuálne navštevuje 88 študentov. Škola má aj jednoročný nematuritný odbor sanitár. Všetci maturanti sa ľahko uplatnia v odbore. No vysoké percento absolventov pokračuje v ďalšom štúdiu na vysokej škole.

Môže vás zaujímať:

Kedysi drali školské lavice, dnes patria medzi zvučné mená: Takéto známe tváre študovali na prešovskej priemyslovke

Sexy herečka z obľúbeného seriálu, známe novinárky, úspešná misska… Aha, kto dral lavice na prešovskej pegečke

Pôjdete sa pozrieť aj vy? Prešovská univerzita chystá atraktívnu akciu, pozrite si pútavé VIDEO

Slávnosť na jednej z fakúlt Prešovskej univerzity: Do užívania jej pribudli nové priestory!

Nikdy nemôže vedieť, čo jej deň prinesie… Učiteľka prešovského gymnázia na hodine skoro chytila geografický infarkt

Prešovská stredná zdravotnícka škola: Dievčatá chodia aj v bielych plášťoch
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM