Jaroslav Dodok Rôzne

Ako vnímajú maturitu dnešní študenti a profesori?

Za jeden z najdôležitejších krokov v živote mladého človeka je považovaná maturitná skúška. Aj tento rok si touto skúškou dospelosti prejde viac ako 60 000 študentov z celého Slovenska. Písomná forma skúšok sa bude konať v dňoch 13. marca až 16. ma

Väčšina študentov a aj profesorov súhlasila, že požiadavky na študenta sú čoraz vyššie: ,, Celkovo si myslím, že obtiažnosť je väčšia. Môže to byť, ale individuálny pohľad, lebo niekomu sa to tak nemusí zdať. Podľa mňa ale záleží na tom, kto otázky zostavuje, lebo správne položená otázka môže študenta „nakopnúť“. Študenti určite prežívajú dosť stresu zo samotných maturít, tak prečo ich stresovať ešte zložito položenou otázkou.“ ( povedala profesorka slovenského jazyka a literatúry na gymnáziu)

Pravda je taká, že študenti sú rôzni. Ctižiadostiví aj viac ľahostajní, no zvládnuť maturity chce každý z nich. ,,Nechcite maturity z roka na rok ľahšie, lebo sa nám to (všetkým) môže vrátiť ako bumerang. A v neposlednom rade je to z roka na rok rastúca apatia, absolútny nezáujem študentov; je ťažké učiť sa niečo, k čomu hneď študent pristupuje s nevôľou a s pevným odhodlaním, ktoré tak často počúvame na hodinách ( Ja sa to nikdy nenaučím. To sa nedá.)“ (povedal učiteľ anglického jazyka na strednej škole)

Učitelia a profesori pomáhajú žiakom ako vedia. Niektorým to ide lepšie, iným nie:// ,,Sú učitelia, ktorých keď sa niečo spýtaš, tak chápeš ešte menej, ako predtým než si sa spýtal. Myslím si, že väčšina učiteľov sa snaží ti niečo dať a tak výsledný efekt je dobrý.“// (Romana, 21 r., študentka) Určite je veľa mladých ľudí, ktorí uvažujú, že po skončení strednej školy prerušia kolobeh štúdia a rozhodnú sa vycestovať na nejaké obdobie do zahraničia, či už za prácou alebo za zdokonalením jazyka. Istým odpudivým faktorom môžu byť pochybnosti a strach, či sa budú vedieť vrátiť po návrate do zabehaných koľají študentského života. ,,Čo sa týka toho prerušenia je to hlúposť. Sama na sebe vidím, že keď sú dvojmesačné prázdniny tak sa mi ťažšie zabieha do študentského života.“ (Natália, 19 r., študentka)

Názorov na samotnú maturitu, alebo zdĺhavé učenie sa pred maturitou je veľa, no všetko je aj tak na študentoch. Každá vec je individuálna. Dôležité je chcieť a brať to vážne, no s kľudom a pohodou. Nejeden študent si pomenie na svoj monitoring v deviatom ročníku:// ,,Moja jediná rada je nebrať to celé príliš vážne, nemocničné postele nájdu využitie pri iných prípadoch.  Sme mladí a nesmieme zabúdať žiť a užívať si mladosť. Samozrejme, tým nechcem povedať, že máme kašlať na vzdelávanie a flákať to, to nie. Len si myslím, že z toho ľudia robia veľkú vedu. Veď aj monitoring bol kedysi veľký problém, nie? A teraz sa na tom len smejeme.“// (Tomáš, 20r., študent)  

Takže my študenti sa musíme zmieriť s tým, že ak chceme niečo dosiahnuť, tak si musíme prejsť aj maturitou. Hlavne nezabúdajme, budú pred nami aj iné, väčšie prekážky. Najdôležitejšie je veriť si.

Peter Dóža

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM