Jaroslav Dodok Ostatné

Astronomický rok 2012

Z astronomického hľadiska bude rok 2012 patriť medzi mimoriadne. Zo Zeme bude možné pozorovať jeden z najvzácnejších astronomických úkazov - prechod Venuše popred disk Slnka.

V spojitosti s Medzinárodným dňom planetárií a hvezdární, ktorý v roku 2012 pripadá na nedeľu 18. marca, na to upozorňuje internetová stránka Krajskej hvezdárne a planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom.

S veľkou pravdepodobnosťou sa dá povedať, že z dnes žijúcich ľudí sa opakovanie javu, prechodu Venuše popred disk Slnka, málokto dožije. Z obežných dôb Zeme a Venuše v Slnečnej sústave vyplýva, že v období 243 rokov dochádza vždy ku dvom dvojiciam pozorovateľných prechodov. Jednotlivé prechody vo dvojiciach delí od seba 8 rokov, po ktorých nasleduje prestávka dlhá striedavo 121,5 a 105,5 roka. Prechody boli teda pozorovateľné v lete 1761, 1769, potom nasledoval december 1874 a 1882.

V pamäti astronómov ostáva júnový prechod z roku 2004 a ten tohtoročný sa po ôsmich rokoch očakáva v stredu 6. júna. Možnosť pozorovania nasledujúceho prechodu je pre ľudí žijúcich na začiatku 21. storočia mizivá. Nastane až v novom storočí, v decembri roku 2117, uvádza koordinátor projektu 2012 – Rok Maximiliána Hella Tomáš Dobrovodský. Významný astronóm 18. storočia Maximilián Hell zohral pri pozorovaní prechodu Venuše dôležitú úlohu. Krajská hvezdáreň a planetárium pripravili na rok 2012 projekt s názvom: 2012 – Rok Maximiliána Hella.

Rozprávky, prednášky, premietanie filmov, podľa počasia aj pozorovania nebeských telies a oblohy, deň otvorených dverí a ďalší program pre deti, dospievajúcich i dospelých pripravili vo viacerých slovenských hvezdárňach a planetáriách na nedeľu 18. marca pri príležitosti Medzinárodného dňa planetárií a hvezdární.

Programy na svojich internetových stránkach avizujú okrem Krajskej hvezdárne a planetária M. Hella v Žiari nad Hronom aj Hvezdáreň a planetárium Prešov či Vihorlatská hvezdáreň v Humennom.

Deň planetárií a hvezdární sa v Taliansku organizuje od roku 1991. V ďalších krajinách sveta pripravujú akcie pri príležitosti tohto dňa od roku 1995 členovia Medzinárodnej spoločnosti planetárií (International Planetarium Society, IPS).

Na medzinárodnej úrovni sa tento deň pripomína v nedeľu pri príležitosti jarnej rovnodennosti a využíva sa na podporu šírenia poznatkov týkajúcich sa astronómie a na oboznamovanie verejnosti s prácou v astronomických zariadeniach.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM