Kornel Kubík Rôzne

Bez zbytočných absolventov: Na týchto školách budú učiť presne to, čo chcú firmy

Od septembra budúceho roka by sa na niektorých stredných odborných školách mali študenti učiť presne to, čo od nich potrebujú firmy.

Ilustračný obrázok k článku Bez zbytočných absolventov: Na týchto školách budú učiť presne to, čo chcú firmy
Foto: Kornel Kubík

V rámci projektu Odborné vzdelávanie a príprava pre trh práce čakajú od januára školenia učiteľov, ktorí majú na starosti odbornú prax. Tí študentov budú učiť nové technológie podľa požiadaviek firiem. Keď potom prídu na prax, mali by už vedieť, čo ich tam čaká. „Zamestnávatelia urobili analýzu svojich potrieb. Prebehla v súčinnosti so školami,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii Ján Rusnák zo Štátneho inštitútu odborného vzdelávania, ktorý projekt zastrešuje. Podľa požiadaviek firiem sa má v najbližších rokoch upraviť aj učivo v týchto školách.

Do projektu je zapojených desať stredných odborných škôl z celého Slovenska a 15 zamestnávateľov a zamestnávateľských zväzov.

Vytvoria dvojičky medzi školami a firmami

Podľa Rusnáka je cieľom projektu, aby sa vytvorili „dvojičky“ medzi školami a zamestnávateľmi v rovnakom odvetví, ktoré budú úzko spolupracovať. „V rámci projektu sa zintenzívnila spolupráca medzi nami a školou. Chýbali kontakty. Teraz akoby sme našli jeden druhého,“ uviedol dnes Zoltán Krascenits z firmy Mikrochem.

V projekte spolupracuje so Strednou odbornou školou chemickou v Bratislave. Hovorí, že vo firme dbajú, aby si študentov počas praxe vychovali pre svoje potreby. „So študentmi rátame aj ďalej. Rozširujeme výrobu, potrebujeme ľudí, do nového roka minimálne dvoch nových zamestnancov,“ dodal Krascenits.

S odbornou školou sú neraz lepšie uplatniteľní

Cieľom projektu je tiež propagovať štúdium na strednej odbornej škole. Riaditeľka SOŠ chemickej v Bratislave Silvia Loffayová hovorí, že desiatky gymnázií v hlavom meste sú odborným školám veľkou konkurenciou. Rodičia podľa nej často chcú, aby deti išli na gymnázium. Keďže detí je menej, na gymnáziá sa dostanú ľahšie ako kedysi, dodáva riaditeľka. Domnieva sa však, že odborná škola môže dať študentom do ruky priamo remeslo a tak sú neraz lepšie uplatniteľní.

Projekt, ktorý má zlepšiť prepojenie vzdelávania na odborných školách a praxe v hodnote asi 3,66 milióna eur, je financovaný z peňazí Švajčiarskeho finančného mechanizmu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM