Jakub Forgács Univerzity

Ekonomická fakulta UMB sa zapojila do medzinárodného projektu: Zaoberá sa oblasťou sociálnych inovácií

Hnacie sily a bariéry v pozadí sociálnych inovácií vo verejnom sektore sú predmetom výskumu medzinárodného komparatívneho projektu, členom ktorého sa nedávno stala Ekonomická fakulta Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Ekonomická fakulta UMB sa zapojila do medzinárodného projektu: Zaoberá sa oblasťou sociálnych inovácií
Zdroj: Dnes24.sk

Do výskumu je zapojených 11 krajín

Výskum je realizovaný univerzitami a výskumnými pracoviskami z 11 európskych krajín (Belgicko, Dánsko, Estónsko, Francúzsko, Holandsko, Nemecko, Rumunsko, Slovensko, Španielsko, Taliansko a Veľká Británia) a vedie ho profesor Victor Bekkers z Erasmus University v Rotterdame. Projekt sa začal 1. februára 2013 a bude trvať 3,5 roka. Slovenskú stranu za Ekonomickú fakultu UMB vedie profesor Juraj Nemec a ďalej ho dopĺňajú Marta Orviská a Beáta Mikušová-Meričková.

Projekt má akronym „LIPSE“ (z anglického Learning from Innovation in Public Sector Environments, www.lipse.org). Okrem analýzy hnacích síl a bariér, ktoré ovplyvňujú rozvoj a implementáciu postupov sociálnych inovácií, je pozornosť tiež venovaná skutočným výsledkom týchto inovácií.

Významný krok v modernizácii vlád

Sociálne inovácie považuje Európska komisia a mnohé členské štáty EÚ ako významný krok v modernizácii vlád 21. storočia. Pokúšajú sa premeniť existujúce verejné služby a procesy verejných služieb, ako aj rozvíjať a zaviesť do praxe nové modely služieb s cieľom zlepšiť klientsky orientované verejné služby. Dôraz je pri tom kladený na spolutvorenie a koprodukciu.

Sociálne inovácie ponúkajú tiež šancu prehodnotiť existujúce postupy, v ktorých sa poskytuje viac slobody pre miestne iniciatívy tvorené „zdola-nahor“. Projekt je financovaný z prostriedkov 7. Rámcového programu Európskej únie s rozpočtom 2,5 milióna eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM