Kornel Kubík Rozhovor

Inšpirujúci rozhovor: Vyštudoval lekársku fakultu, dnes šéfuje sieti športových predajní

Narodil sa v Košiciach, kde vyštudoval lekársku fakultu. V nemocnici po škole ale dlho nevydržal a dal sa na podnikanie. Dnes má na konte ocenenie podnikateľ roka a stojí na čele predajní so športovým oblečením a potrebami – spoločnosti EXIsport.

Ilustračný obrázok k článku Inšpirujúci rozhovor: Vyštudoval lekársku fakultu, dnes šéfuje sieti športových predajní
Zdroj: Dnes24.sk

Nielen o tejto ceste, ale aj o tom, čo radí mladým a bez čoho sa nepohnú, sme sa rozprávali s podnikateľom Tomášom Belom (49).

Ako vznikol EXIsport?

Po skončení školy som sa aktívne asi dva roky venoval tomu, čo som vyštudoval. Pracoval som na traumatológii v Michalovciach. To bolo po 89. roku, keď sa spoločnosť prudko menila, ale zdravotníctvo bolo až na konci zmien. Nakoľko som bol mladý, chcel som niečo robiť a niečo dokázať, ale mojim kolegom chýbala v zdravotníctve túžba niečo dosiahnuť. Cele to bolo až také depresívne, tak som sa rozhodol, že začnem podnikať.

Pred tým, ako vznikol EXIsport, som mal veľa podnikových aktivít. Napríklad sme vyvážali slovenské porcelánové sklo do Japonska, taktiež spoločnosť zameranú na IT, taktiež sme dovážali rôzny tovar z čínskeho trhu do strednej Európy ako hráčky, oblečenie a iné. Spoločnosti sme mali v Maďarsku aj v Čechách. Po tom, ako Slovensko prechádzalo procesom integrácie, sme sa stretli a rozmýšľali sme, že ak chceme do budúcna niečo budovať, musíme mať nejakú značku. Potrebovali sme mať kontakt s koncovým zákazníkom. Mali sme skúsenosť s dovozom a distribúciou. V tej bolo jasné , že šport bude napredovať. Preto vznikol EXIsport.

Boli začiatky ťažké, keď vznikal EXIsport?

My sme podnikali už 10 rokov predtým, ale každý začiatok je niečím zaujímavý. Prinieslo to aj veľa problémov.

Mali ste niekedy obdobie, že ste to chceli vzdať a skončiť s tým, čo robíte?

Veľakrát ma niečo sklamalo v tejto oblasti, ale vždy som sa dobre vyspal a povedal si, že idem ďalej a pokračoval som.

Aké boli tie chyby?

Bolo viacero typov chýb. Hlavne ak človek nedával pozor či už z nepozornosti alebo neskúsenosti. Stále sme sa učili nové veci, ktoré sme predtým nevedeli.

Bolo ťažké predať sa na Slovensku?

Snažili sme sa prinášať to, čo naši zákazníci chcú, a to boli svetové značky ako ADIDAS, NIKE, ATOMIC a k tomu sme mali už aj svoju značku a časť produktov pod značkou. Vlastnú značku si aj sami dizajnujeme a väčšina tých ľudí je v Košiciach na lokálnej úrovni.

Čo je hlavným zámerom vašej firmy?

Zatiaľ je to len športový textil a športový materiál. Ale do budúcna rozmýšľame nad tým, že chceme predávať aj celý servis ohľadom športu. Ak niekto bude chcieť začať behať, tak budeme mu vedieť poradiť ako behať, urobiť jeho tréningový plán, nájsť jeho chyby a pomôcť mu ich zlepšiť.

V roku 2010 ste sa stali podnikateľom roka. Čo vám toto ocenenie dalo, posunulo vás to ďalej?

Nebolo to ocenenie len pre mňa, bolo to ocenenie pre celý môj tím, s ktorým som pracoval. A uvedomili sme si to, že naozaj ľudia si nás všímajú a že sme tu pre nich. Bolo to obrovské ocenenie pre kolektív. A keď som bol takto onálepkovaný, bol to záväzok, že musíme myslieť aj do budúcna a priniesť niečo nové, čo bude zaujímavé a prinesie nejaké výsledky.

Koľko predajní má momentálne EXIsport a koľko ľudí pracuje v tejto spoločnosti?

Momentálne máme 31 predajní v rámci Slovenska a okolo 400 pracovníkov.

Čo by ste odporučili mladým ľudom, ktorí by chceli byť úspešní ako vy?

Podnikanie je zaujímavá vec. Odporúčam si to vyskúšať, ale nie každého to bude napĺňať. Nielen ten, kto podniká, je šikovný. Každý sa hodí na niečo iné. Podnikanie je ťažké, ale technológie sú teraz veľmi univerzálne a lepšie ako predtým. Angličtina je teraz globálny jazyk, čo je veľký prínos.

Čo myslíte, kde robia mladí chybu?

Mladí robia chybu, pretože všetko bolo zjednodušené, ale niektoré veci môžu byť aj náročné. Nemajú skúsenosti a tie získajú, ak búdu skúšať. Človek sa naučí najviac na chybe. Bez toho, aby človek neurobil chybu, sa nepohne. Potom už má schopnosť prekonávať chyby a isť ďalej.

Čo odporúčate mladým ľudom?

Skúšať nové veci a nebyť smutný alebo frustrovaný, ak niečo nevyjde, a uvedomiť si to, čo chce človek robiť.

Student24/Matúš Sedlák

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM