Jaroslav Dodok Rôzne

Internet náš každodenný

Predstavte si situáciu, keby sa zrútil celý počítačový systém. Ikonky na ploche či okná prehliadača by nahradila čierna obrazovka. Všetci by boli offline, vhodení do reality.

V zlomku sekundy by sme prišli o informácie a nedozvedeli by sme sa, že americkí vojaci v Afganistane vystrieľali štvrtinu obyvateľstva, alebo že rastlinka u Modrovského nebola marihuana, ale šalvia. Nedostali by ste odpoveď od vašej polovičky, čo máte urobiť na večeru. A ani tých päť rád, ako byť ešte príťažlivejšou by ste nedočítali.

** Naozaj by vám internet tak chýbal?**

Žijeme v informačnej spoločnosti, ktorá nahradila industriálnu epochu. Parný stroj, elektrina, tlačiareň… to sú dnes už také bežné veci, že nemá zmysel sa s nimi zapodievať. No internet prináša stále niečo nové. Neustála aktualizovanosť nedovolí, aby zovšednel. Navyše, zasahuje celú našu spoločnosť. Pokladne v hypermarketoch, automaty na kávu, predajne vlakových lístkov. To všetko je riadené počítačovým systémom. Ak by došlo k celosvetovému výpadku, zastal by čas. Ľudia by zastali, obchodné transakcie by sa pozastavili, burzy by sa nepohli ani o cent, zvieratá by nedostali jesť a ľudia by sa nedostali do práce. Neviem si ani len predstaviť tú bezmocnosť a beznádej, keby ľudia takto uviazli vo vlastnej pasci.

Na počiatku internet slúžil len na akési dorozumievanie sa v armáde. Dnes zažívame vzostup komercionalizmu internetu. Objednávanie tovaru, internetbanking či mailová komunikácia je na bežnom poriadku každého z nás. Niet inštitúcie, ktorá by nemala svoju vlastnú webovú stránku. Dokonca i sekty a protivládne organizácie tu možno ľahko nájsť. Nie nadarmo sa vraví, že to, čo nie je na internete, neexistuje. Internet je veľmi účinnou formou sebaprezentácie. Dovoľuje každému z nás slobodne šíriť myšlienky a postoje, ukrývať sa pred svetom a vytvoriť si vlastnú anonymnú realitu mimo reality. Žijeme v demokracii, kde dominuje sloboda slova aj skutkov. Pornografia, politická propaganda a verejné urážanie už dávno nie sú tabu. A tak sa nemôžeme diviť, že v dnešnej dobe nie je problém vygoogliť si postup výroby bomby, účinné spôsoby samovrážd či overené tipy, ako zahladiť všetky stopy po trestnom čine.

[blockquote]Množ­stvo informácií obsiahnutých na sieti je enormné. Preto sa nemožno diviť neustálej snahe mocností ovládnuť ju.[/blockquote]

Prečo je to tak?

Internet nepatrí nikomu a každý si prostredníctvom tejto služby môže zverejniť, čo chce. Pri tlači to také jednoduché nie je. Za každými novinami stojí chlebodarca, ktorý určuje smer, akým sa bude uberať obsah týchto novín, a dodáva im tak odtieň subjektivity.

Myslím si, že sa vývoj technológií vo výraznej miere podieľa na kultúrnych a spoločenských zmenách. Denne sa k človeku dostáva nespočítateľné množstvo informácií, ktoré nie je možné obsiahnuť. Človek by sa o to vlastne ani nemal pokúšať, inak by sa zbláznil. No napriek tomu, že máme dostatok informácií, chýbajú nám triediace mechanizmy, akýsi filter, ktorý by rozdelil podstatné od nepodstatného, pravdivé od klamlivého, objektívne od subjektívneho.

Iba bezmyšlienkovite nasávame všetko, čo nám príde pod ruku. V tom spočíva tragédia dnešnej spoločnosti. Máme poznatky, no nedokážeme medzi nimi objaviť súvislosti, nájsť vnútornú spojitosť. Disponujeme iba mechanickými informáciami, ktoré v mnohých prípadoch nemôžeme považovať za vedomosti. Školácky slang by túto spoločnosť označil za masu bifľošov. Táto skutočnosť neobmedzeného počtu myšlienok vedie k zmätku a k nejasnostiam, ktorý môžeme definovať ako svetonázorový guláš. Má to dopad i na dnešnú politickú situáciu, keď už je ťažké rozlíšiť pravicu od ľavice, keďže pravica robí ľavicové opatrenia a naopak.

Či už internet dosiahol vrchol svojej „kariéry“, to neviem povedať. S určitosťou však viem, že internet sa vo všeobecnosti vypnúť nedá. Ľudia by bez neho neprežili. Ak raz prenikne do osobného života človeka, chytí ho a už nebude také ľahké zrieknuť sa ho. No treba zdôrazniť, že napriek mnohým negatívnym vplyvom na našu spoločnosť má internet aj pozitívne stránky a v určitých veciach je pre tento svet veľkým prínosom. Je už len na človeku, ako ho využije – aj štetec môže byť vražednou zbraňou a pritom jeho pôvodné určenie slúžilo na niečo úplne iné…

Zdroj/Foto: TASR/Nikola Kokiová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM