Kornel Kubík Udalosti

Jakub Ptačin: Využite zlaté časy, ktoré vysoká škola ponúka (Výber naj odpovedí z Y2B fóra)

Pred pár dňami sa uskutočnil druhý ročník konferencie Youth to Business Fórum na Slovensku. My vám prinášame výber toho najlepšieho, čo na nej odznelo.

Ilustračný obrázok k článku Jakub Ptačin: Využite zlaté časy, ktoré vysoká škola ponúka (Výber naj odpovedí z Y2B fóra)
Zdroj: Dnes24.sk

Ani tento rok na nej nechýbali zaujímaví hostia z praxe ako Jakub Ptačin (freelancer a inovátor), Andrej Sočuvka (policy manager pre Google Slovensko), Jana Palenčárová ( HR manažérka ČSOB) či Radoslav Prochádzka(pos­lanec NR SR, advokát a pedagóg).

Celodňový program Youth to Business pozostával z panelovej diskusie a dvoch kôl zaujímavých workshopov, ktoré zabezpečovali známe firmy ako Dell, Tatra Banka, Connect Coworking a Západoslovenská energetika.

Konferenciu otvoril večný optimista a mentor Igor Orviský, prednedávnom vydal knihu s názvom Emočný labyrint. Vo svojej prednáške rozprával o motivácii, koncentrácii a cieľoch. Taktiež poukázal na to, ako veľmi ovplyvňujú naše každodenné rozhodnutia práve emócie. Svoju prezentáciu ukončil slovami: „Život nie je záležitosťou výsady, ale práva. Formulácia týchto práv je vašou výsadou.“

Témou panelovej diskusie bola Rastúca priepasť medzi vzdelaním, ktoré poskytujú vysoké školy a požiadavkami na trhu práce. Na hostí diskusie boli „hodené“ aj tieto otázky:

Akým aktivitám by sa mal venovať študent, ak sa po skončení školy chce na trhu práce uplatniť?

Reakcia Jakuba Ptačina na túto otázku bola jasná a stručná: „Hocičo, hlavne niečo.“ Neskôr svoju odpoveď rozšíril aj o nasledujúce myšlienky: „Uvedomte si, že ste vo veku, kedy nemáte žiadne veľké záväzky. Využite zlaté časy, ktoré vysoká škola ponúka. Navyše, VŠ je skvelé miesto na budovanie networkingu.“

Jana Palenčárová – HR manažérka ČSOB ešte zdôraznila, aké potrebné je mať jasne stanovené ciele už počas štúdia a nezabúdať, aké je dôležité ovládanie viacerých cudzích jazykov v dnešnej dynamickej a rýchlo rozvíjajúcej sa dobe.

Aké je podľa vás podnikateľské podnikateľské prostredie na Slovensku?

Tejto otázky sa ako prvý ujal Radoslav Prochádzka, ktorý otvorene priznal, že súčasná vláda podnikateľov naozaj príliš nepodporuje. Naopak, mnohé jej opatrenia a kroky vedu často k demotivácii nielen začínajúcich, ale aj skúsených podnikateľov.

Myslíte, že existujú pozitívne väzby medzi lenivosťou a inováciami?

„Svojím spôsobom áno. Avšak, iba ak ide o stav keď premýšľate ako veci uľahčiť alebo zefektívniť. Samotná lenivosť a neproduktivita žiadne inovácie neprinesú.“

Nakoniec si prečítajte, čo o akcii povedali účastníci:

„Bolo super stretnúť sa s ľuďmi, ktorí nám predávali informácie nadobudnuté rokmi praxe. Igor Orvinský bol vynikajúci. Workshopy a aj panelová diskusia rozhodne stáli za to.“ Katka (20)

„Som nesmierne rada, že na Slovensku sa už po druhýkrát uskutočnila udalosť ako je Youth to Business. Je skvelé, že sú medzi nami aj takí študenti, ktorí radi „obetujú“ voľný piatok, aby sa pozreli na takéto podujatie a spravili niečo pre svoju budúcnosť. Y2B bolo perfektne zvládnuté nielen obsahovo, ale aj zo strany organizačnej. Veľký potlesk preto patrí organizačnému tímu AIESEC Trnava, ktorí sa postarali o to, že sme si my, účastníci, mohli odniesť maximum.“ Silvia (22)

„Bola to zaujímavá príležitosť spoznať bližšie prácu firiem a zároveň sa od nich aj niečo naučiť. Napríklad, na workshope od spoločnosti Dell som sa dozvedel, aké je to byť lídrom v reálnej spoločnosti a aký typ osobnosti som.“ Matej (21)

Konferencie sa konala 22.11. Organizovaná bola pod záštitou študentskej organizácie AIESEC a miestom stretnutia sa tentoraz stala Panaerópska vysoká škola v Bratislave.

Student24/Simona Benetinová, foto: autorka

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM