Jaroslav Dodok Od Vás

Je mládežnícka politika dôležitá?

V posledných rokoch sa vedúci politického života stretávajú s čoraz väčším záujmom o politiku zo strany mladých. Tento jav má veľmi silné opodstatnenie v spoločnosti, ale prečo sa toto deje, aké sú dôvody zvyšovania záujmu mladých ľudí o politiku?

Politický život na Slovensku od revolúcie v roku 1989 prešiel veľkými zmenami. V časoch komunizmu vďaka uzavretým hraniciam a uzavretému toku informácií, ktoré by obyvateľom štátov, kde vládol komunizmus, mohol priblížiť demokraciu. Voľný pohyb nielen mladých ľudí, ale všeobecne celej spoločnosti bol obmedzovaný v takej miere, že ľudia nemali možnosť cestovať (len do vybraných lokalít) a tým pádom nemohli vnímať rozdiely medzi našou spoločnosťou a oveľa rozvinutejšou západnou spoločnosťou.

Prečo sa záujem mladých o politiku zvýšil práve vstupom do EÚ?

Pri komunitách mladých o zvýšený záujem o politiku už v mladom veku zohral veľmi dôležitý míľnik vstup do Európskej únie v roku 2004, kedy sa masívne začal transformovať život mladých.

[blockquote]So zmenou učebných plánov prišla zmena aj od Európskej únie, ktorá začala ponúkať rôzne grantové možnosti so zameraním na mladých a to hlavne na mládežnícku politiku a mládežnícku demokraciu.[/bloc­kquote]

Tieto oblasti od roku 2004 len zvyšovali svoju dôležitosť a hlavný predstavitelia Európskej Únie a jednotlivých štátov začali badať a objavovať neuveriteľnú skrytú silu, ktorá bola počas i po komunizme v úzadí a neprihliadalo sa na ňu v takej miere ako v súčasnej dobe. Touto skrytou silou začínali byť komunity mladých ľudí, ktorý veľmi aktívne spolupracovali s jednotlivými subjektmi.

//Mladí ľudia začali ponúkať svoje myšlienky, ktoré sa elementárne líšili od vtedajšieho rozmýšľania ľudí, ktorí boli v tých časoch politicky aktívny a predstavovali vekovú skupinu nad 40 rokov. //

Mládeži pomohol najmä Šengen

Ďalším veľkým míľnikom bol vstup do Šengenského priestoru, kde bol presadzovaný voľný osôb, tovaru a služieb. Týmto projektom sa mladým otvorila neuveriteľná brána do sveta, ktorá je tak obrovská, že veľa mladých ľudí, sa bojí cez ňu prekročiť a otvoriť si cestu do budúcnosti.

[blockquote]V sú­časnosti sú na mládež vyčleňované každoročne obrovské finančné prostriedky, ktoré pomáhajú v ich osobnom rozvoji.[/bloc­kquote]

Mladým ľuďom otvára brány do sveta internet

Ďalším veľmi dôležitým prostriedkom, ktorý pomáha v** „Eurorealizácii“** mladých ľudí je vyspelá štruktúra elektronických komunikačných sietí ľudovo internetu. Táto služba poskytovaná na Slovensku do vyše 80% domácností stredoškolským a vysokoškolským študentom otvára mladým ľuďom bránu do sveta. Zatiaľ najväčšiu a najširšiu bránu do sveta, kde každá informácia je doslova na dosah ruky, a človek z pohodlia svojho domova sa prakticky za pár sekúnd dokáže premiestniť na rôzne miesta na svete a tým získavať kompetencie a zručnosti pre seba. S týmto súvisí aj vždy aktuálna prístupnosť rôznych grantov, príručiek, fórumov a všetkého, čo mladým pomáha v rôznych oblastiach.

Preto už mladí ľudia dokážu mať výborné nápady, ktoré môžu viesť k dobrým rozhodnutiam a dokážu nimi pomôcť k zmysluplnému transformovaniu spoločnosti, ich v žiadnom prípade netreba brať na ľahkú váhu, ale podať im pomocnú ruku a dať im podporu. Pretože o pár rokov oni budú tí, ktorí budú riadiť, toto mesto, tento štát, toto Slovensko.

Autor: Daniel Csúr (na fotografii) Foto: Jaroslav Dodok

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM