Univerzity

Katedra žurnalistiky oslávila narodeniny v knižnici

Prezentáciou symbolických desiatich kníh zo svojej desaťročnej produkcie oslávila Katedra žurnalistiky Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku svoje desiate narodeniny.

Ilustračný obrázok k článku Katedra žurnalistiky oslávila narodeniny v knižnici
Foto: Slávka Kellová

Na podujatí v mestskej knižnici sa v utorok 14. mája zišli aj zástupcovia mesta, domáci spisovatelia a ďalší občania so záujmom o kultúrne dianie. „Niekedy sa hovorí, že univerzitu v meste málo cítiť. Aj takýmito podujatiami to chceme prelamovať,“ povedal vedúci katedry Imrich Gazda. Viceprimátor Stanislav Bella zaželal jubilujúcej katedre spájanie poznávania a lásky. Predseda kultúrno-mediálnej komisie pri mestskom zastupiteľstve Radislav Kendera si zaspomínal na zakladanie katedry, ktorej dal koncepciu do vienka terajší garant žurnalistického odboru Peter Olekšák. K desiatym narodeninám prišli mladému tímu zablahoželať aj ružomberskí spisovatelia Ladislav Lajčiak a Anton Lauček.

Vyše štyridsiatka vydaných kníh

Z doteraz publikovaných 45 kníh predstavili členovia katedry ružomberskej verejnosti napríklad takmer „kultové“ dielo súčasného rektora univerzity Tadeusza Zasępu Moc a nemoc médií.„V tejto knihe sa na Slovensku prvýkrát k mediálnej problematike ucelene vyjadril teológ a filozof,“ zdôraznil Pavel Izrael.

Imrich Gazda predstavil publikáciu Etika v žurnalistike, pričom spresnil, že ideálny názov by mal znieť „etika žurnalistov“, keďže etické správanie sa závisí vždy od konkrétnych osôb.

Za najpopularizač­nejšiu knihu prístupnú laickému publiku možno označiť aktuálnu novinku Reportér Gavril Gryzlov, ktorá kompletne mapuje život a dielo slávneho slovenského novinára zo Smeny 60. rokov. Doktorand Matúš Demko vyzdvihol jej veľkorysú grafickú úpravu s početnými fotografiami a úryvkami z archívnych reportáží.

Riaditeľka knižnice Tatiana Babincová označila za čitateľsky veľmi zaujímavú útlu knižku Televízia u nás doma z dielne P. Izraela a T. Zasępu. „O rady na zvládanie televízie v rodine bude isto veľký záujem,“ konštatovala.

Pri prezentácii ďalších kníh sa hovorilo aj o schopnosti či neschopnosti médií prenášať náboženské posolstvá o Bohu a jeho láske k človeku či o náboženskom jazyku a štýle. Členovia katedry zdôraznili, že výsledky svojich výskumov sa snažia vnášať do celosvetovej odbornej diskusie. Svedčia o tom aj viaceré publikácie v anglickom jazyku, z ktorých pri tejto príležitosti predstavili dve: v USA vyšla rozsiahla monografia Christian Churches in Post-Communist Slovakia: Current Challenges and Opportunities (Kresťanské cirkvi na postkomunistickom Slovensku: súčasné výzvy a príležitosti) a v Ríme bolo publikované zásadné dielo k problematike náboženstva a médií Religious Messages in Media (Náboženské posolstvá v médiách).

autorka textu: Terézia Rončáková

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM