Jakub Forgács Rôzne

Málo žiakov a neúnosná finančná situácia: Tri školy už neotvoria svoje brány, zrušili ich

Okolo 230 stredoškolákov v kraji bude od nového školského roka navštevovať inú školu. Na zastupiteľstve o tom rozhodli poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Vieme viac...

Ilustračný obrázok k článku Málo žiakov a neúnosná finančná situácia: Tri školy už neotvoria svoje brány, zrušili ich
Zdroj: TASR

Poslanci zastupiteľstva BBSK na stredajšom rokovaní vyradili tri stredné školy zo siete škôl a školských zariadení k 31. augustu 2014. Ďalšie tri spojené školy transformovali na stredné odborné školy. Dôvodom je výrazný pokles študentov a neúnosná finančná situácia. Okolo 230 stredoškolákov v kraji bude od nového školského roka navštevovať inú školu. Poslanci krajskej samosprávy vyradili zo siete škôl Strednú odbornú školu, Tajovského 25 v Banskej Bystrici, Obchodnú akadémiu M. R. Štefánika v Krupine a Gymnázium Mateja Bela na Okružnej ulici vo Zvolene. Školy neprotestovali, naopak, videli to ako jediné riešenie.

Ako odznelo na rokovaní, racionalizácia stredných škôl je v súlade s Koncepciou rozvoja vzdelávania, športu a mládeže v BBSK na roky 2010 až 2015. „Máme oveľa menej študentov, než pred rokmi a aby sme dokázali vyfinancovať školy, ktoré chceme zachrániť, bolo potrebné pristúpiť k racionalizácii. Tieto školy by s nízkym počtom žiakov, pridelenými financiami a normatívmi neboli schopné udržať svoju prevádzku a kvalitný chod školy,“ reagoval krajský poslanec Ladislav Topoľský.

„Debata v zastupiteľstve bola konštruktívna. Dokonca jedna riaditeľka zrušenej školy sama vystúpila, že nasilu držať tieto školy pri živote nie je rozumné a ani účelné. Keby sme tento problém tlačili pred sebou, spotreba by sa navyšovala. Po stránke financovania to už bolo neudržateľné,“ zhodnotil po rokovaní predseda BBSK Marian Kotleba. Zrušenie škôl bolo vopred prerokované s Radami škôl, ich vedením ako aj s rodičmi. „Rodičia sami videli, že z hľadiska kvality vyúčby a udržania ich chodu, nie je už iná možnosť,“ dodal Ladislav Topoľský.

Ostatné tri školy od 1. septembra tohto roku prejdú transformáciou. Zo Spojenej školy na Kolpašskej ulici v Banskej Štiavnici bude Stredná odborná škola služieb a lesníctva. Zo Spojenej školy na Laskomerského ulici v Brezne bude Stredná odborná škola techniky a služieb. Spojená škola na Okružnej ulici v Rimavskej Sobote bude niesť nový názov Stredná odborná škola technická a agropotravinárska.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM