Miroslav Pomajdík Ostatné

Rady študentom o ich budúcej kariére: Experti chcú systém vylepšiť, zídu sa v Levoči

Levoču čaká v utorok až stredu medzinárodná konferencia, zameraná na kariérové poradenstvo v školstve, ako efektívneho nástroja sociálnej inklúzie. Konferencia sa uskutoční pod záštitou predsedu Prešovského samosprávneho kraja Petra Chudíka a pod odbornou garanciou Ministerstva školstva.

Ilustračný obrázok k článku Rady študentom o ich budúcej kariére: Experti chcú systém vylepšiť, zídu sa v Levoči
Zdroj: TASR

Kariérové poradenstvo v školstve má za cieľ pomôcť študentom dobre si zvážiť, v akom odvetví sa chcú raz zamestnať. Tento proces začína aj pomocou pri výbere adekvátnej a vhodnej strednej, či vysokej školy, ktorá ich najlepšie pripraví pre trh práce.

Slovenskí a zahraniční odborníci porovnajú poradenské systémy v stredoeurópskom prostredí. Pre lepšie zorientovanie žiakov vo výbere svojho budúceho povolania majú pomôcť prezentácie kariérového plánovania, moderné a efektívne diagnostické metódy, ktoré napomáhajú k riadeniu vlastnej vzdelávacej a profesijnej dráhy.

„Výstupom konferencie by mali byť konkrétne návrhy na zlepšenie školského poradenského systému tak, aby bol nápomocný žiakom v ich profesijnej orientácii a pri plánovaní vzdelávacej a pracovnej kariéry, ako aj pri racionalizácii študijných a učebných odborov na stredných školách, aby ich zameranie zodpovedalo aktuálnym i perspektívnym potrebám trhu práce,“ vysvetľuje uviedla vedúca oddelenia odborných a metodických činností odboru školstva na Obvodnom úrade v Prešove Anna Böhmerová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM