Jaroslav Dodok Univerzity

Najviac „lietajúcich profesorov“ je na súkromných školách

Najviac pedagógov, ktorí pracujú naraz na viacerých vysokých školách, zamestnávajú súkromné školy. Vyplýva to z analýzy, ktorú na základe zverejneného registra zamestnancov vypracoval bývalý poradca exministra školstva Eugena Jurzycu Marián Zachar v

Z údajov o úväzkoch zamestnancov vysokých škôl, ktoré zverejnilo ministerstvo školstva v apríli tohto roka, vyplýva, že každá vysoká škola zamestnáva určité percento ľudí, ktorí pracujú aj na inej vysokej škole.

„Päť škôl zamestnáva k 25.5.2012 viac ako 30 percent takýchto zamestnancov. Prvých šesť priečok obsadili súkromné vysoké školy,“ píše Zachar na svojom blogu. Domnieva sa však, že to nemusí byť zákonite znakom nekvality.** „Môže to znamenať, že si súkromné školy zatiaľ nemali čas vychovať najlepších odborníkov,“** povedal.

Kde máme najviac lietajúcich zamestnancov?[/si­ze][/color]

Prvé miesto v rebríčku vysokých škôl s najväčším podielom zamestnancov pracujúcich viac ako na jednej škole obsadila Vysoká škola v Sládkovičove. Vyše 67 percent pedagógov pracuje aj inde ako na tejto škole.** „Snahou vysokej školy je prepojenosť na prax. To je možné len otvorením sa učiteľom z praxe,“** reagoval jej rektor Karol Polák. Dodal, že v USA sú učitelia, ktorých si nikto nežiada, príťažou pre danú vysokú školu.

Učiť na viacerých školách môže byť výhodou[/size][/co­lor]

„Kvalitných vysokoškolských pedagógov je na Slovensku málo, preto sa o nich vysoké školy musia deliť,“ uviedla PR manažérka súkromnej Paneurópskej vysokej školy Katarína Hodorová. Nemyslí si, že vysoký podiel učiteľov pracujúcich na iných školách negatívne ovplyvňuje kvalitu výučby. Zo zamestnancov školy má 36,5 percenta úväzok aj inde. „Práve naopak, vďaka prednášajúcim, ktorí prichádzajú prednášať z iných vysokých škôl a často aj zo zahraničných, majú naši študenti možnosť získať globálny pohľad na prednášanú tému,“ dodala Hodorová.

Zo Zacharovej analýzy vyplynulo, že vo veľkej väčšine vysokých škôl sú zamestnaní na stopercentný úväzok aj takí profesori, ktorí sú zamestnaní na plný úväzok aj na inej vysokej škole.** „To znamená, že pojem ‚lietajúci profesor‘ je celoslovenský jav,“** zdôraznil. Päť verejných vysokých škôl zamestnáva viac ako 20 percent takýchto profesorov. Z nich najviac, takmer 32 percent, Trnavská univerzita, 26,7 percenta trnavská Univerzita sv. Cyrila a Metoda a 26,5 percenta Ekonomická univerzita (EU) v Bratislave.

Zo zahraničia na Slovensku[/si­ze][/color]

** "Počty profesorov z EU, ktorí pôsobia na iných vysokých školách, v značnej miere ovplyvňuje to, že väčšina fakúlt ekonomického a manažérskeho zamerania na Slovensku, tak verejných, ako aj súkromných, vychádzala pri svojom vzniku zo študijných programov EU v Bratislave,“** reagovala vedúca Centra komunikácie vzťahov s verejnosťou Lucia Gunišová.

[blockquote]Podľa EU je preto do istej miery logické, že výučbu na týchto fakultách zabezpečujú aj profesori z univerzity, kde sa tieto študijné programy a predmety tvorili. Podľa informácií univerzity sú však profesori z EU garantmi študijných programov na iných školách len v minimálnom rozsahu a zabezpečujú na nich len výučbu.[/bloc­kquote]

Ako situáciu vníma Dušan Čaplovič?[/si­ze][/color]

Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič plánuje stopercentné úväzky profesorov na viacerých školách obmedziť prostredníctvom novely vysokoškolského zákona. Povinnosť zverejňovať úväzky vysokoškolských pedagógov priniesla vysokým školám novela vysokoškolského zákona, ktorú poslanci schválili vo februári. Opatrenie malo podľa bývalého ministra školstva Jurzycu slúžiť najmä študentom pri voľbe vysokej školy. Na základe úväzkov jednotlivých pedagógov totiž môžu zistiť, koľko času môže ten-ktorý profesor stráviť na škole, o ktorú majú záujem.

student24/tasr foto: sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM