Jaroslav Dodok Životný štýl

OBRAZOM: Gottko na 72 hodín opäť ožilo

Trojdňový dobrovoľnícky maratón sa na Slovensku konal od 19. do 21. októbra. V Bratislave vyvrcholil na Námestí slobody akciou Zaži Gottko.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Gottko na 72 hodín opäť ožilo
Foto: Jaroslav Dodok

Projekt 72 hodín, ktorý sa koná aj v iných krajinách Európy, organizuje na Slovensku Rada mládeže Slovenska. Počas neho dobrovoľníci vymýšľajú alebo sa zapájajú do rôznych aktivít, ktoré pomôžu vyčistiť verejné priestory, poskytnúť ľuďom pomoc, či kultúrne sa realizovať.

Viete, čo je to vizuálny smog?

V piatok prebehlo na Námestí slobody oficiálne otvorenie podujatia 72 hodín, po ktorom nasledovali prednášky a diskusie v budove Fakulty Architektúry Slovenskej technickej univerzity. Aktivista Matúš Čupka viedol diskusiu o vizuálnom smogu – premnožených a nelegálnych bilbordoch a reklamách.

Do debaty sa zapojil aj primátor Bratislavy Milan Ftáčnik, ktorý má skúsenosti s riešením odstraňovania nelegálnych bilboardov v meste. Následne architektka a aktivistka Zora Kalka Pauliniová diskutovala o krátkodobých zásahoch do mestského verejného priestoru, Michaela Kučová o prepojení dobrovoľníctva s výtvarným umením a občianske združenie Archimera predstavilo Emočnú mapu mesta.

Po práci a debatách prišla na radu aj zábava

Po prednáškach sa večer niesol v uvoľnenej atmosfére. Najskôr sa v rámci Stand up comedy predviedol Tomáš Hudák. Vo svojom vystúpení sa vtipne vyjadroval k témam, ktoré súvisia s mestom, životom v meste a dobrovoľníctvom. Na záver programu prvého dňa sa predstavila bratislavská kapela Purist. Pôvodne mala koncert odohrať vo fontáne, nakoniec však vystupovala pred budovou Fakulty Architektúry STU. To však nebránilo tomu, aby si prítomní ľudia naplno vychutnali koncert.

Dobrovoľníci čistili námestie

Revitalizácia námestia a čistenie odštartovalo v sobotu o desiatej hodine. Organizátori sa spolu s dobrovoľníkmi snažili o oživenie priestoru, aby sa námestie znova stalo centrom oddychu a zábavy, keďže momentálne pôsobí zanedbane. Zelená hliadka čistila námestie, trávnaté plochy, lavičky a upravovala dlažbu. Zatraktívniť priestor a presvedčiť ľudí, aby sa na námestí zdržali sa snažili docieliť aj zútulnením lavičiek. Na niektoré umiestnili textové pútače, noviny a vankúše. Dobrovoľníkom sa podarilo uštrikovať poťah na jednu z lavičiek, ktorá nebola atraktívna len vizuálne, ale príjemne sa na nej aj sedelo.

Recyklovať možno aj tvorivo

V ďalšej dobrovoľníckej aktivite hrali hlavnú úlohu recyklovateľné materiály. Pod vedením architekta Martina Šichmana a jeho študentov dobrovoľníci hľadali nové využitie predmetov, ako sú napríklad staré pneumatiky, PET fľaše, palety a iné. Zaujímavé bolo využitie pneumatík, z ktorých urobili hojdaciu sieť zavesenú na stromoch.

Pohľad do histórie

Pre záujemcov o históriu a architektúru Gotka pripravil krátku poznávaciu exkurziu Marián Potočár, ktorý sa venuje histórií architektúry. Počas jednotlivých zastávok na námestí rozprával o histórii výstavby. Ľudia si tak mohli bližšie predstaviť, ako mohlo bývalé Gottwaldovo námestie vyzerať, ak by v minulosti prebehli všetky plánované rekonštrukcie.

Historická prehliadka skončila na balkóne budovy Fakulty architektov, odkiaľ je priam vyhliadkový pohľad na celý priestor námestia.

Klavír vo fontáne, maľovanie pieskom – aj takto chceli dobrovoľníci zaujať ľudí

Okoloidúci ľudia si mohli zahrať na klavíri, ktorý bol umiestnený priamo vo fontáne. Pre deti bolo pripravené maľovanie farebným pieskom v rámci výtvarného ateliéru so scénografkou Laurou Štorcelovou. Dobrovoľníkov a návštevníkov mala pôvodne prísť zásobovať kofeínom mobilná kaviareň Pán Králiček, ktorá však bohužiaľ kvôli technickým problémom nemohla prísť. Napriek tomu prítomným mladým ľuďom nechýbala energia a usilovne sa celý deň podieľali na skrášľovaní námestia.

V nedeľu si dobrovoľníci po vyčerpávajúcej práci zaslúžene vychutnali raňajky vo fontáne v uvoľnenej atmosfére. Počas troch dní sa dobrovoľníkom podarilo spríjemniť a zútulniť prostredie Námestia slobody. Na opravenie dominanty námestia – nefunkčnej fontány Družba však nestačia len dobrovoľníci, financie však nemá ani mesto. Náklady na rekonštrukciu boli vyčíslené na približne milión eur.

Ako to nakoniec s námestím dopadne je stále neisté, dobrovoľníkom, ale aj mnohým obyvateľom Bratislavy však osud námestia nie je ľahostajný. Zostáva tak veriť, že mesto napokon nájde prostriedky a spôsob ako Gottko zrekonštruovať.

student24/Matej Dugovič

foto: Matej Dugovič

UDALOSŤ DŇA: Gottko opäť ožilo
30
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM