Jaroslav Dodok Rôzne

Podaj pomocnú ruku, je tu opäť Študentská kvapka krvi

Celoslovenská kampaň zameraná na oslovovanie darcov krvi hlavne z radov mladých ľudí, ale aj rodinných príslušníkov a opakovaných darcov krvi. Jej cieľom je šíriť myšlienku darcovstva krvi, najmä osvetu k darcovstvu krvi.

Táto náborová kampaň je druhou najväčšou kampaňou, ktorú organizuje Slovenský Červený kríž (SČK) v spolupráci s Národnou transfúznou službou SR (NTS SR) a hematologicko- transfuziologickými oddeleniami nemocníc (HTO). Má celoslovenskú pôsobnosť s dosahom na školy, firmy a organizácie.

Tohtoročná kvapka krvi bude trvať od 15. októbra a končí 15. novembra 2012. Tohtoročné motto znie:** „Podaj pomocnú ruku“** V tomto článku som sa vám rozhodli vám priblížiť, ako prebieha také darovanie krvi.

Transfúzna stanica nazývaná aj transfúzka je miestom záhadným pre toho, kto sem v živote nezavítal. V tomto nemocničnom oddelení nie sú davy chorých, ale zdravých ľudí, ktorí majú dobré srdce a rozhodli sa podať pomocnú ruku ľudom ktorí to potrebujú. Stretnete sa tu tiež s milými a usmievavými sestričkami a s ochotou personálu, čo v našich zdravotných zariadeniach je skôr výnimka.

Kto môže darovať krv

Každý zdravý človek vo veku od 18 do 60 rokov (pri opakovanom darovaní do 65 rokov), ktorý má viac ako 50 kg. Viac sa dozviete na: http://www.ntssr.sk

Deň pred odberom[/color][/si­ze]

Je nutné, aby ste boli pred odberom dostatočne hydratovaní. Deň pred odberom vypite dostatok tekutín, minimálne 2 litre (vodu, minerálku, čaje, ovocné šťavy). Ráno pred odberom vypite 500 ml tekutín. Čierna káva je tiež povolená. Nehladujte, na odber krvi nechoďte nalačno.

Večer pred odberom a taktiež tesne pred odberom nejedzte tučné jedlá (syry, maslo, smotanu, mäsové jedlá a výrobky, údeniny…). Vhodné je jesť ľahké sacharidové jedlá:** ovocie, zeleninu, sucháre, netukové pečivo, džem, med …**

**Pred odberom krvi nefajčite **(minimálne 6 hodín), nepite alkohol (aspoň 12 – 14 hodín) a 24 hodín pred odberom sa nevystavujte priveľkej psychickej a telesnej námahe, vynechajte tréningy a návštevu posilňovne.

Alkohol, tučné jedlá, telesná námaha a niektoré lieky môžu prechodne spôsobiť zvýšenú aktivitu pečeňových enzýmov (ALT). Dbajte na to, aby ste boli oddýchnutí, čerství, po výdatnom spánku, pretože váš fyzický stav sa odzrkadlí na kvalite vašej krvi.

Čo je potrebné pred samotným odberom?[/color][/si­ze]

Veci si odložíte v šatni preukážete sa platným občianskym preukazom a kartičkou poistenca a dostanete dotazník s množstvom otázok o vašom zdravotnom stave. **Dôležité je aby ste odpovedali pravdivo. **

Na začiatku vám uskutočnia skúšobný odber, v tejto fáze vám odberu vzorku krvi s ktorej vám spravia rozbor. Následne vám doktor oznámi či môžete darovať krv, alebo nie.

Nasleduje malé občerstvenie nejaký ten keksík kávička alebo čaj. Dôležité je pred odberom vypiť dostatok tekutín.

Ako sa daruje krv? [/color][/size]

Tu už ide do tuhého. Vyhrniete si ruku z ktorej Vám bude odobratá krv a dôkladne si ju umyjete. Pekne sa posadíte do kresla a sestrička vám odoberie 400 až 450 ml krvi, čo trvá 5 až 10 minút. Po celú dobu v ruke stláčate penovú guličku, aby vám krv rýchlejšie tiekla. Dôležité je zostať po odbere niekoľko minút sedieť a tlačiť na miesto vpichu.

Po odbere dostanete malé občerstvenie nejakú tú bagetu kávu, čaj a dostanete stravný lístok v hodnote 2 eur, potvrdenie že ste boli darovať krv, ktoré môžete využiť ako ospravedlnenku do školy.

Výhody[/color][/si­ze]

Na Slovensku je darcovstvo krvi dobrovoľné a bezplatné. No ale i napriek tomu z toho plynú nejaké výhody. Ak ste študent a blíži sa nejaká písomka, alebo si chcete predlžiť víkend, ospravedlnenka do školy sa zíde. Aj ten najprísnejší učiteľ vám ju uzná a nebude vás podozrievať že sa ulievate. Pre pracujúcich zase pracovne voľno na nevyhnutné potrebný čas. Vitamínové balíčky, ak ste poistenec niektorých druhov poisťovni. Avšak aj tak by mal každý jeden darca považovať darovanie krvi za dobrý skutok a pomoc tým, ktorí to najviac potrebujú

Ak vám odber krvi neurobil žiaden problém, darovať krv môžete ísť znova. Ak ste muž, môžete tak urobiť každé 3 mesiace a ak ste žena, darovať krv môžete každé 4 mesiace.

student24/Martin Bernát

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM