Kornel Kubík Rôzne

8 trikov, ako sa naučiť po anglicky bez bifľovania sa slovíčok a gramatiky

Vedieť po anglicky je dnes nevyhnutnosť. Avšak mnohí študenti ani po rokoch učenia sa angličtiny v škole ňou nehovoria plynule. Student24 preto prináša 8 trikov, ako sa naučiť po anglicky od Martina Hlinku, autora e-bookov Poraz školu a Stroj na jazyky.

Ilustračný obrázok k článku 8 trikov, ako sa naučiť po anglicky bez bifľovania sa slovíčok a gramatiky
Zdroj: Webnoviny.sk

A to z pohodlia domova, bez nutnosti vycestovať, bifľovať sa slovíčka a gramatiku, či platiť jazykovku.

8 trikov, ako sa naučiť po anglicky od Martina Hlinku:

1. Uč sa podľa princípov fungovania pamäte

V škole, v jazykovkách a aj v mnohých jazykových kurzoch sa vôbec neučí podľa toho, ako funguje pamäť. Učí sa akoby naprotiveň princípom fungovania mozgu. A potom si ľudia chodia googliť „ako sa naučiť anglicky.“

Prečítaj si článok o tom, ako funguje pamäť so siedmimi spôsobmi, ako si ju zlepšiť. Už tieto tipy ti pomôžu učiť sa jazyky omnoho, omnoho rýchlejšie.

2. Vytvor si vlastné anglické prostredie

Ak sa pýtaš, ako sa naučiť anglicky, toto je ultimátna odpoveď. Absolútne dôležité. Veľa ľudí o tomto vie, ale málokto si naozaj uvedomuje, že bez jazykového prostredia sa jednoducho nemá šancu naučiť plynule hovoriť.

Ak by si vyrastal v anglicku, tak by si mal celý čas okolo seba len angličtinu. Angličan sa nemusí pýtať, ako sa učiť angličtinu, pretože sa ju sám naučil na základe odpozorovania od ľudí v jeho okolí.

Ty už jeden jazyk vieš, takže to máš jednoduchšie. Vieš si to porovnať. Ale ak vedieť, ako sa naučiť anglicky, toto je úplný základ:

  • Filmy
  • Anglicky hovoriace televízie (BBC, MTV)
  • Knihy
  • Vtipy
  • Noviny
  • Webstránky
  • Videá
  • Anglicky hovoriaci ľudia okolo

3. Zbav sa tradičných neefektívnych učebníc gramatiky

Anglicky rozprávať sa nenaučíš biflením slovíčok. Ani učením sa gramatiky.

Zamysli sa nad týmto: Slovenčinu si sa naučil do troch rokov celkom plynulo. A to bez:

  • Bifľovania gramatiky
  • Bifľovania slovíčok
  • Kupovania drahých učebníc

Ak si to zvládol sám, tak to vieš zopakovať aj znovu. A omnoho rýchlejšie, pretože ako dieťa si nevedel nič z toho, ako sa učiť rýchlo a efektívne.

Ak sa chceš naučiť anglicky, tak kupovanie učebníc je strata peňazí. A času. Všetku gramatiku si vieš nájsť na internete.

4. Rob cvičenia na speech, rozprávaj si pre seba

Aby si sa naučil hovoriť po anglicky plynule a zrozumiteľne, musíš veľa rozprávať.

Bohužiaľ, na Slovensku nemáš skoro žiadnu príležitosť toto realizovať. A dokonca ani v zahraničí nemáš často príležitosť rozprávať toľko, aby si sa v angličtine zlepšil.

Na hodinách angličtiny v priemernej jazykovke nemáš skoro žiaden čas rozprávať. V škole na hodinách angličtiny rozprávaš asi 5 minút. A ešte je to nezaujímavé.

Ako to zmeniť?

Môžeš si platiť drahých lektorov a mať obmedzený počet hodín rozprávania do týždňa. Bude ťa to stáť veľa peňazí a ešte nemusíš natrafiť na dobrého lektora.

Alebo môžeš si v pohodlí domova robiť praktické cvičenia, ktoré rozvíjajú tvoju aktívnu slovnú zásobu. Niekoľko takýchto cvičení ti umožní rozprávať ďaleko lepšie, ako týždne strávené v jazykovke.

Nikto ťa nebude opravovať, opravíš sa sám. Nikto ťa nebude známkovať. Môžeš si takto nacvičiť plynulé rozprávanie predtým, ako budeš rozprávať na verejnosti.

Napríklad si zakáž premýšľať v Slovenčine, rozprávaj si v duchu iba po anglicky.

Spočiatku to síce bude nezvyk, ale v priebehu krátkeho času sa v angličtine zdokonalíš a bude ti jednoduchšie rozprávať nahlas.

5. Ak si nie si istý, tak si rob testy na gramatiku

Ak si nie si istý, či to vravíš gramaticky správne, tak si rob testy na gramatiku.

Internet je toho plný. Zadáš do googlu english grammar test a ideš.

6. Ustavične hľadaj ľudí, ktorí by ti mohli pomáhať

…a ktorým by si ty mohol pomáhať.

Je to fantastický pocit, keď môžeš ísť večer do mesta s cudzincami, ktorí sú ti sympatickí ako ľudia, a od ktorých sa môžeš učiť angličtinu. Alebo iný jazyk. Je to neporovnateľne lepšie, ako sedieť na nudných hodinách s učiteľkami. A native speaker ťa lepšie upozorní na chyby, ktoré sú dôležité.

Na druhej strane, ak ty niekomu pomôžeš, tak si to sám lepšie precvičíš a uvedomíš. Napríklad, ak vieš o niekom, kto by sa chcel naučiť po anglicky, tak mu môžeš odporučiť tento článok… Srandujem. K tomu, že si to sám precvičíš, ti pribudne aj dobrý pocit, že si niekomu pomohol.

Takýchto ľudí nenájdeš cez noc. Ale ak začuješ v meste angličtinu a cudzinci budú vyzerať zaujímavo, prečo sa k nim nepridať a nevybehnúť na jedno pivko či kávičku?

Nájdeš si tak nielen nových priateľov, ale aj sa zdokonalíš v jazyku. Za cenu toho jedného pivka to stojí.

7. Neuč sa slovíčka! Uč sa celé frázy a vety

Darmo sa učíš slovíčka, keď ony dostávajú úplne iný význam, ak sú použité vo vetách. Možno si pamätáš zo školy, keď si nechápal, ako môže mať nejaké slovíčko 30 významov. Alebo keď ti dokonca učiteľka prikázala sa ich všetky naučiť. Ja si toto pamätám. Takéto drvenie sa mi nič nedalo.

To isté aj slovníky. Vyhodia ti 10 významov. Ktorý je správny?

Uč sa preto celé frázy a vety.

Ak budeš vedieť 200 slovíčok a nebudeš z nich vedieť sformovať jednu správnu vetu, veľa toho nenarozprávaš.

Ak ale budeš vedieť 200 fráz a budeš ich kombinovať do viet, základ komunikácie je možný.

Slovíčka sú fajn, pokiaľ ti bez nich uniká význam fráz. Ale na rozprávanie potrebuješ vedieť frázy. A celé vety.

8. Neuč sa zbytočne miliardy nových slovíčok

Na vyjadrenie skoro všetkého, čo potrebuješ, ti stačí 2000 najpouží­vanejších anglických slov. Radšej si precvičuj plynulé rozprávanie. Pozri si, aká je dostatočná anglická slovná zásoba, a potom precvičuj rozprávanie a používanie týchto slovíčok v rôznych situáciách.

Prečítajte si aj: 7 osvedčených spôsobov, ako si zlepšiť pamäť a učiť sa rýchlejšie

Student24/Martin Hlinka, www.ako-sa-naucit-skor.com

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM