Jaroslav Dodok Univerzity

REPORTÁŽ: Očami slovenského študenta v Halle (2)

Často opakovaná pravda, že študentské roky sú najkrajšími v živote, platí v Halle dvojnásobne. Výhody, ktoré tunajšia univerzita ponúka študentom, sú pre Slovákov priam neuveriteľné...

Štúdium pre každého[/size][/co­lor]

V Nemecku má možnosť študovať naozaj každý. Ak sa študent ocitne v situácii, že mu štúdium nemá kto financovať, má možnosť získať mesačnú finančnú podporu od štátu až do výšky 600 eur. Problémom tiež nie je založiť si popri štúdiu rodinu.

** ,,Život v Halle je pre mladé študentky s deťmi úplne prispôsobený, od detských stoličiek v jedálni až po sobotné stráženie detí v posilňovni.´´** //uvádza mladá slovenská študentka po roku strávenom v Halle. Dodáva: //,, Byť Nemkou a študovať v Halle, už by som určite mala dieťa. Vychovávať ho popri štúdiu nie je v Nemecku taký problém ako na Slovensku a po ukončení štúdia by už mohlo ísť do škôlky a ja by som sa mohla sústrediť na budovanie kariéry.´´

Výhody štúdia v Nemecku oproti štúdiu na Slovensku[/si­ze][/color]

Nemci si tiež individuálne prispôsobujú štúdium podľa vlastného tempa. Sami si určujú počet skúšok, ktoré v danom semestri absolvujú. V Nemecku totiž oveľa viac záleží na známkach ako na Slovensku. Bežne sa stáva, že si zamestnávateľ od uchádzača o prácu zisťuje, akú známku mal z predmetu, ktorý je pre danú prácu dôležitý.

Jednotlivé fakulty ponúkajú aj iné výhody, napríklad široký výber predmetov.** Popri štúdiu vo svojom odbore majú i slovenskí študenti možnosť absolvovať kurzy všetkých svetových jazykov a získať certifikát UNICERF o dosiahnutej úrovni. **Univerzita Martina Luthera v Halle svojich študentov nabáda aj k fyzickej aktivite prostredníctvom rôznorodých športových aktivít od latinsko-amerických tancov až po kurz sebaobrany. Každý študent, ktorý sa tu zapíše do nového ročníka navyše získa zľavové kupóny na návštevu múzeí, divadiel, ZOO, či dokonca na meditáciu.

Študentský život Slováka v Halle[/size][/co­lor]

[blockquote]Slo­venskí študenti univerzity v Halle, vzdialení stovky kilometrov od domova, sa na univerzite vôbec nemusia cítiť stratení. V rámci školy pôsobí skupinka ľudí, ktorá má na starosti vyslovene zahraničných študentov a každý týždeň pre nich organizuje spoločné stretnutia. Na tých sa môže každý študent prihlásiť na spoločné výlety. [/blockquote] Aby sme však nebudili dojem, že všetko tu je pre Slovákov ružové a bezproblémové, musíme priznať aj určité problémy vyplývajúce z odlišnosti pomerov. Mladí slovenskí študenti, ktorí prídu študovať do Halle, majú veľký problém s hľadaním ubytovania. Zaujímavosťou v Nemecku totiž je, že väčšina študentov býva samostatne, ak nie vo vlastnom byte tak aspoň vo vlastnej izbe. Vynútené pohodlie zo strany ziskuchtivých realitných maklérov sa odráža na cenách za ubytovanie. Ani pri najlepšej snahe sa totiž dvom študentom nepodarí prenajať si jednoizbový byt spolu.

Hrdosť na príslušnosť k univerzite[/si­ze][/color]

Napriek prekážkam sú študenti v Halle, či už nemeckí, alebo tí slovenskí, na svoju univerzitu hrdí. Miestny obchodík s univerzitnými tričkami, či inými darčekovými predmetmi s logom má stále plno. Univerzity sú predsa pre študentov a pre každého by malo byť cnosťou nosiť na prsiach logo tej svojej. No je to tak aj u nás?

student24/Lenka Májiková foto: Lenka Májiková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM