Lenka Fedorová Rôzne

Selfie, fenoménom sociálnych sietí: Jedinečná výstava v Košiciach očami svojského umelca

Daniel Bidelnica sa rozhodol na súčasný trend "selfie fotiek" reagovať po svojom. Je majstrom kontrastov a všestranný tvorca.

Ilustračný obrázok k článku Selfie, fenoménom sociálnych sietí: Jedinečná výstava v Košiciach očami svojského umelca
Zdroj: TASR

Umelec Daniel Bidelnica sa rozhodol reagovať na súčasný fenomén ľudí, ktorí sami seba fotografujú smartfónmi, tabletmi a fotoaparátmi. Jeho výstavu sprístupnili v Múzeu Vojtecha Löfflera v Košiciach

Bidelnica majstrom kontrastov

„Daniel Bidelnica je majstrom kontrastov. Charakterizuje ho jeho typický kolorit a skladba farebných plôch, ktoré na prvý pohľad pôsobia v kompozícii nezlučiteľne a príliš vzdialene na to, aby spolu vedeli vstúpiť do dialógu. Autor ale umne vedľa seba umiestňuje kolorované plochy, na ktoré sa určite musíme pozrieť viackrát, viacnásobne ich prejsť pohľadom a sledovať autorovu farebnú výpoveď,“ uviedla riaditeľka Múzea Vojtecha Löfflera v Košiciach Milena Gašajová.

Podľa slov Gašajovej je autor všestranný tvorca. „Okrem maľby sa venuje i grafike, mozaike, airbrushu, bodypaintingu a apropriácii predmetov dennej spotreby i umeleckého charakteru, ktoré pretvára vlastným farebným ponímaním. Na košickej výstave nájdeme aj viacero nanovo farebne adaptovaných sadrových búst,“ priblížila.

Bidelnica cestuje po celom svete

Daniel Bidelnica sa narodil v roku 1957 v Nitre. Stredoškolské štúdium na Strednej škole umeleckého priemyslu v Bratislave ukončil v roku 1975. Neskôr študoval na bratislavskej Vysokej škole výtvarných umení odbor monumentálna maľba, ktorý ukončil roku 1983.

Autor už svoj diela vystavoval i v Brazílii, Francúzsku, Holandsku, Kanade, Mexiku, Nemecku, Portugalsku i Taliansku. Je členom Slovenskej výtvarnej únie a spoluzakladateľom Spoločnosti voľných výtvarných umelcov, jedného z najväčších združení v rámci Slovenskej výtvarnej únie.

Bidelnica bol iniciátorom maliarskych sympózií v Mojmírovskom kaštieli pri Nitre a v českých Olšanoch na farme Bolka Polívku. Výstava jeho diel potrvá do 29. mája 2016.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM