Kornel Kubík Šport

SERIÁL TOP 7 mladých slovenských športovcov: Richard Gonda (19) vedie šampionát formuly

V poslednej časti seriálu o našich najúspešnejších mladých športovcoch vám predstavujeme troch z nich: Veľký futbalový talent Alberta Rusnáka, strelkyňu a medailistu z letnej univerziády Janu Hyblerovú a Richarda Gondu, ktorý pred poslednými pretekmi vedie šampionát formuly 3.

Ilustračný obrázok k článku SERIÁL TOP 7 mladých slovenských športovcov: Richard Gonda (19) vedie šampionát formuly
Foto: Kornel Kubík

5.Albert Rusnák: Futbalista hral za Manchester proti Chelsea

Keď sa vám zdá priezvisko známe, tak máte pravdu. Albert pochádza zo známej futbalovej rodiny a jeho otec kedysi hral za Tatran Prešov či 1.FC Košice v čase, keď tento klub zažíval najväčšie úspechy. Mladší z rodiny Rusnákovcov mal teda talent po kom zdediť a asi aj preto patrí už vyše päť rokov medzi najväčšie talenty Akadémie Manchestru City.

Na Slovensku začal hrávať v prípravke za Jednotu KAC Košice, odkiaľ prešiel do 1.FC Košice. Do anglického klubu Manchester City prestúpil začiatkom roka 2008 ako 13-ročný, kde patril hneď od svojich začiatkov medzi najlepších hráčov. Koncom mája tohto roku dostal mládežnícky reprezentant príležitosť v drese A-tímu Manchestru City proti anglickému klubu FC Chelsea v exhibičnom dueli v USA.

Albert už od mladého veku pôsobí aj v slovenskej reprezentácií, postupne si obliekal slovenský dres v reprezentácií do 17, 18 či 19 rokov. Práve so slovenským znakom na hrudi nastúpil vo viacerých zápasoch na európskom šampionáte, kde sa mu podarilo streliť aj zopár gólov. V mladom Rusnákovi nám rastie veľká nádej najmä do zápasov reprezentácie na post stredopoliara.

6.Jana Hyblerová: Strelkyňu od boja o zlatú medailu delil jeden výstrel

V malej obci pod Tatrami nazvanou Spišská Teplica žije talentovaná slovenská strelkyňa Jana Hyblerová. Študentka Technickej univerzity v Košiciach v odbore Hospodárska informatika sa na letnej univerziáde v Kazani v kategórií športová puška 60 výstrelov umiestnila na výbornom treťom mieste. „K športovej streľbe ma priviedol otec, ktorý trénuje deti v streleckom krúžku na základnej škole v Spišskej Teplici. Raz ma zobral na tréning, aby som si vyskúšala streliť a mne sa to zapáčilo natoľko, že som začala hodiť na tréningy,“ prezradila svoje športové začiatky strelkyňa Jana Hyblerová. Streľba jej natoľko učarovala, že sa jej venovala aj na Športovom gymnáziu v Košiciach a pokračuje s ňou aj počas štúdia na vysokej škole.

„Za svoj prvý výrazný úspech pokladám 4. miesto v disciplíne vzduchová puška 40 v juniorskej kategórií na Majstrovstvách sveta v Mníchove v roku 2010,“ vymenúva svoje úspechy Hyblerová. K ďalším výrazným úspechom v jej streleckej kariére patrí 5. miesto na letnej univerziáde v Číne z roku 2011, 4. a 7. miesto na akademických majstrovstvách sveta v Kazani v minulom roku.

Za jej najväčší doterajší úspech sa však jednoznačne považuje bronzová medaila z letnej univerziády v Kazani, kde ju od boja o zlatú medailu delil jediný presný výstrel. „Aj napriek tomu, že mi chýbal jeden bod, tak som veľmi šťastná, že som sa umiestnila tak dobre. Už párkrát som skončila štvrtá, takže som rada aj za tretie miesto,“ prezradila strelkyňa. Tak ako každý úspešný športovec, tak aj Jana má svoje sny a ciele, ktoré by chcela v športovej kariére dosiahnuť. „Mojím snom je dostať sa na Olympijské hry, najlepšie už na tie najbližšie do Ria. Mojím cieľom je vystrieľať si olympijskú miestenku, aby som sa jej mohla zúčastniť,“ dodala na záver strelkyňa spod Tatier Jana Hyblerová.

7.Richard Gonda: Vedúci jazdec šampionátu F3

Banská Bystrica môže byť pyšná nato, že v ich meste vyrastá svetová hviezda motoristického neba. Ešte len 19-ročný Richard Gonda, jazdiaci za španielsky tím Drivex, má pred poslednými pretekmi v Barcelone náskok 13 bodov pred Angličanom Cameronom Twynhamom. Richard sa tak už čoskoro môže postarať o svoj najväčší doterajší úspech v motoristickom športe, kedy by si pripísal na svoje konto triumf šampióna v European F3 OpenCopa sérií.

Ešte v roku 2010 mladý Gonda bojoval s Formulou Renault do posledných metrov o celkové prvenstvo v CarpathianCupe, ale nakoniec skončil druhý. Richard má vo svojej zbierke množstvo titulov a víťazstiev najmä z Európskeho pohára a Slovenského pohára v minikárach.

O rok neskôr v sezóne 2011 sa jazdec stajne SophideaRacing Team predstavil vo farbách českého tímu KřenekMotorsport s monopostom v legendárnom seriáli WorldSeries by Renault. O rok neskôr sa priebojný Slovák predstavil v sérii NorthernEuropean Cup a zúčastnil sa aj pretekov F2 na maďarskom okruhu na Hungaroringu. Veríme, že Richardovi Gondovi posledné preteky v Barcelone vyjdú dobre a už čoskoro sa bude môcť tešiť zo svojho najväčšieho úspechu v motoristickej kariére.

Spoznajte celú sedmičku našich najúspešnejších mladých športovcov v prvom a druhom diele nášho seriálu.

Student24/Simona Ivančáková, Foto: archív športovcov

TOP 7 mladých slovenských športovcov III.
3
Galéria
Foto: Kornel Kubík
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM