Kornel Kubík Šport

SERIÁL TOP 7 mladých športovcov: Marko Daňo hrá v KHL, Petra Vlhová získala zlato na ZOH mládeže

V našom seriáli o najúspešnejších mladých športovcoch vám dnes predstavujeme dvoch čerstvých dospelákov a predovšetkým našich úspešných reprezentantov v zimných športoch: Veľký hokejový talent – Marka Daňa a Petru Vlhovú, našu druhú najlepšiu alpskú lyžiarku.

Ilustračný obrázok k článku SERIÁL TOP 7 mladých športovcov: Marko Daňo hrá v KHL, Petra Vlhová získala zlato na ZOH mládeže
Zdroj: TASR

3.Marko Daňo (18): Tretí najmladší hráč extraligy

Mladý, šikovný, rýchly a presný v strele. Asi takto by sa dal v skratke charakterizovať jeden z najväčších slovenských hokejových talentov Marko Daňo. Trenčiansky odchovanec začal korčuľovať, keď mal tri roky. „V tom čase so mnou chodila na štadión mama, pretože otec hral vtedy v Česku a nemohol byť každý deň doma. Na tie časy si veľmi nespomínam, bolo to dávno. Hokejovým vzorom mi bol stále môj otec," prezradil svoje hokejové začiatky Marko Daňo.

Syn bývalého slovenského reprezentanta Jozefa Daňa nastúpil na svoj prvý extraligový zápas už ako 16-ročný. Stal sa tak historicky tretím najmladším hráčom, ktorý vstúpil na klziská slovenskej najvyššej súťaže. Po úspešnej sezóne v Trenčíne sa Marko vybral skúsiť šťastie v drese „belasých“ zo Slovana, ktorý v roku 2012 začali písať svoju históriu v KHL. V súčasnosti 18-ročný útočník, ktorý hrá na pozícií pravého krídla, nastupuje na zápasy Slovana Bratislava pravidelne.

Už od svojej pätnástky sa pravidelne zapája do slovenskej reprezentácie na rôznych turnajoch. Naposledy nastúpil v slovenskom drese na Majstrovstvách sveta 2013. „Pre mňa je vždy veľká pocta, keď môžem reprezentovať svoju krajinu a vážim si to. Stále sa snažím podať čo najlepší výkon, aby som v každom zápase pomohol mužstvu k víťazstvu," povedal na záver k svojej reprezentácií Marko Daňo.

4.Petra Vlhová (18): Zlatá olympionička v alpskom lyžovaní

Pred pár mesiacmi dosiahla plnoletosť a už teraz vo svojom mladom veku je našou druhou najlepšou alpskou lyžiarkou, hneď po Veronike VelezZuzulovej. Petra pochádza z Liptovského Mikuláša a v tom prostredí sa po prvýkrát postavila aj na lyže. „Prvý raz ma postavili na lyže rodičia, keď som mala tri roky. Od tej doby ma lyžovanie veľmi baví. Aj keď som niekedy z tréningov unavená, únava rýchlo prejde a už opäť chcem byť na lyžiach," odpovedala Petra Vlhová na otázku, kto stojí za jej začiatkom v lyžovaní.

Alpské lyžovanie sa skladá z viacerých disciplín, ale najčastejšie sa rozdeľuje na rýchlostné a točivé. Petra sa špecializuje najmä na tie točivé disciplíny. „Najlepšie sa cítim v slalome. Postupne sa zlepšujem aj v obrovskom slalome, ktorý tiež rada jazdím. Rýchlostné disciplíny ako zjazd a superkombináciu netrénujem, na Slovensku nie sú u nás na to vhodné podmienky."

Medzi najväčšie úspechy lyžiarky patrí titul juniorskej majsterky sveta v obrovskom slalome do 18 rokov zo švajčiarskeho mesta Crans Montane v roku 2011, na tom istom podujatí skončila v slalome štvrtá. V januári 2012 sa v rakúskom Innsbrucku konali Zimné olympijské hry mládeže. Petra zajazdila v slalome najrýchlejšie v oboch kolách a právom sa tak tešila zo zlatej medaily. Pre Slovensko to bolo prvé zlato zo Zimných olympijských hier mládeže. „Zažívala som veľmi pekný pocit a užívala som si to. Konečne som dokázala zvíťaziť a nestála som pod stupienkom víťazov na štvrtom mieste,“ prezradila Petra. Minulú sezónu sa talentovaná lyžiarka predstavila aj vo Svetovom či Európskom pohári, kde pretekala v slalome a obrovskom slalome. Vo Svetovom pohári v rakúskom Sommeringu v slalome skončila na výbornom 11. mieste. Veríme, že sa talentovanej a najmä odhodlanej Liptáčke bude dariť aj tento rok a na svoje konto si pripíše ďalšie skvelé umiestnenia.

Ak ste nevideli prvú dvojicu našich najlepších mladých športovcoch, nájdete ju TU. TOP sedmičku mladých športových talentov si skompletizujeme už zajtra.

Student24/Simona Ivančáková

TOP 7 mladých slovenských športovcov II.
2
Galéria
Foto: Kornel Kubík
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM