Veronika Zeiselová Rozhovor

Šikovná študentka Nina (19) napísala svoju prvú knihu: Je to úplne iné fantasy!

Už minulý rok knihu Nina Protušová (19) prihlásila do Literárnej ceny Mám talent vydavateľstva Ikar. Dnes sa môže pýšiť svojim literárnym debutom. Prečítajte si, čo všetko o sebe prezradila.

Ilustračný obrázok k článku Šikovná študentka Nina (19) napísala svoju prvú knihu: Je to úplne iné fantasy!
Foto: Veronika Zeiselová / Zdroj: Dnes24.sk

Nina Protušová má iba 19 rokov. Pochádza zo Šale, kde vyštudovala gymnázium, z ktorého pokračovala na vysokú školu do Bratislavy. Aktuálne nastupuje do druhého ročníka odboru dizajn výrobkov na Fakulte architektúry STU. V auguste jej vyšla literárna prvotina, o ktorej sme sa porozprávali.

Ako dlho sa venuješ písaniu?
Už odmala, na základnej škole som napísala svoje prvé „výtvory“, na ktorých sa teraz dobre pobavím. Prvý rozsiahly príbeh som začala písať, keď som mala 14 rokov a vtedy som sa začala zaujímať aj o písanie poviedok. Čiernu schránku som začala písať v pätnástich rokoch a vtedy by mi ani vo sne nenapadlo, že raz vyjde ako skutočná kniha.

Aký žáner preferuješ v rámci tvorby?
Najradšej sa venujem fantasy žánru, pretože ho aj najradšej čítam. Vo fantasy si môžem vytvoriť vlastný svet a vlastné pravidlá, a mám omnoho viac možností na vývoj príbehu.

Podporuje ťa v písaní tvoje blízke okolie?
Áno, mám veľkú podporu od mojich najbližších. Knihu som síce najprv písala potajme, pretože som nedokončené dielo nechcela dať nikomu prečítať, no odkedy som prihlásila Čiernu schránku do Literárnej ceny Mám Talent, ktorú každoročne organizuje vydavateľstvo Ikar, všetci so mnou napäto sledovali celý priebeh súťaže. Povzbudzujú ma aj do ďalšieho písania.

Nedávno ti vyšla tvoja literárna prvotina. Si veľmi mladá. Aký je to pocit?
Keďže som po tom už dlho túžila, je to skvelý pocit. Keď som prišla do kníhkupectva a medzi novinkami stála moja kniha, bolo to čosi neopísateľné. Cítim však aj veľkú zodpovednosť, pretože práve od tejto prvotiny veľa závisí. Dá sa povedať, že vydavateľstvo do mňa vložilo dôveru, tak nechcem byť sklamaním. Som mladá a určite sa chcem zlepšovať.

Aké sú ohlasy na knihu? Odborná kritika alebo priatelia, chvália?
Mám rôzne ohlasy zo všetkých strán. Mojim najbližším sa samozrejme veľmi páčila. Ich názory síce môžu byť trochu skreslené, pretože ma poznajú, no aj tak ma to veľmi teší. Knihu však hodnotili aj odborní kritici a ich slová som si skutočne zobrala k srdcu. Už len číry fakt, že odborníci ako Alexander Halvoník, Peter Holka, či Dado Nagy si prečítali celý môj rukopis, je veľká pocta. Čierna schránka ich zaujala ešte počas Literárnej Ceny MT, a práve vďaka ich odporúčaniu je teraz v kníhkupectvách. Čítala som si aj recenzie na rôznych čitateľských blogoch. Niektoré sú lepšie, niektoré horšie, nad niektorými sa musím len pousmiať. Celkovo mám z ohlasov dobrý pocit, teším sa, že kniha si našla svojich fanúšikov.

Povedz nám niečo viac o Čiernej schránke, aby sme navnadili našich čitateľov si ju prečítať.
Je to fantasy príbeh, iný, ako všetky ostatné. Hlavnou témou sú lucídne sny, forma nadprirodzena, ktorú vie zažiť každý z nás. Aj hlavní hrdinovia sú iní, je ťažké rozoznať, kto je dobrý a kto zlý, vo svete Lucidínov jednoducho platia iné pravidlá. Každý z nich má svoju úlohu vo veľkom sprisahaní, no tou najdôležitejšou súčasťou je Marisa – mladé dievča, ktorému sa v priebehu pár dní obráti svet hore nohami. Čitateľ musí byť pozorný, pretože niektoré tajomstvá sa odhaľujú už od samého začiatku. Nečakajte veľa romantiky či záchranu ľudstva – v tomto svete sa viac skloňujú slová ako manipulácia, sebeckosť a premyslený plán.

Knihu môžete zakúpiť na www.bux.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM