Jaroslav Dodok Rôzne

Slováci najviac využívajú Facebook, častejšie však Twitter

Sociálnu sieť Facebook využíva prakticky každý druhý (49 %) Slovák vo veku nad 14 rokov. Len 42 percent z nich však stránku využije denne alebo takmer denne. Ďalšia zhruba tretina užívateľov sa na stránke prihlási len niekoľkokrát do týždňa a 24 perc

,, Najčastejšie navštevujem samozrejme Facebook, pretože mi poskytuje možnosť komunikovať s ostatnými priateľmi, taktiež sledujem udalosti a videá na nástenke, " hovorí Dušan Rozsnberger z Obchodnej akadémie v BB.

Hoci má Facebook na Slovensku najväčšie publikum, ide o ľudí, ktorých frekvencia návštevnosti je nižšia ako v prípade iných sociálnych sietí. Vyplýva to z prieskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO), ktorý realizovala agentúra Focus na reprezentatívnej vzorke 1135 respondentov nad 14 rokov.

** LinkedIn, MySpace, ale aj Pokec**

Najvernejší sú na Slovensku užívatelia portálu LinkedIn, ktorý využíva asi pol percenta Slovákov. Tí web navštevujú s vysokou frekvenciou až v 83 percentách prípadov. V tomto aspekte Facebook predbiehajú aj sociálne siete MySpace , Twitter , Windows Live a dokonca aj Pokec.

,,Éra Pokecu u mňa už skončila, ale stále mám veľa známych, ktorí túto sieť pravidelne navštevujú. Ja v dnešnej dobe využívam najčastejšie LinkedIn, ale nebránim sa ani Twitteru, " vyjadril názor Peter zo Žiliny.

Predstavitelia IVO priniesli aj porovnanie užívateľov najväčšej globálnej sociálnej siete Facebook a tých, ktorí využívajú služby najväčšej slovenskej sociálnej siete Pokec. Z týchto údajov vyplynulo, že globálna sociálna sieť stráca užívateľov v neskoršom veku, približne po dosiahnutí 45 rokov, kým na slovenskom portáli sú podpriemerne zastúpení už ľudia nad 35 rokov. Rozdiel je aj vo vzdelaní.

Vzdelanejší ľudia sú na Facebooku, nie na Pokeci

[blockquote]Fa­cebook má nadpriemerné zastúpenie ľudí s vysokoškolským vzdelaním, kým Pokec naopak ľudí, ktorí dosiahli len vzdelanie na základnej škole. [/blockquote]

Pre Facebook je tiež charakteristické väčšie zastúpenie obyvateľov veľkých miest nad 100.000 obyvateľov a naopak podpriemerný počet ľudí z malých obcí do 2000 obyvateľov.

Zdroj: TASR/ddk Foto: SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM