Jaroslav Dodok Rôzne

Slovenčinu sa v Bratislave začali učiť cudzinci z 38 krajín

V Bratislave na Univerzite Komenského sa začalo učiť slovenčinu 161 cudzincov z 38 krajín sveta. V aule univerzity včera slávnostným ceremoniálom otvorili 48. ročník letnej školy slovenského jazyka a kultúry Studia Academica Slovaca (SAS) 2012.

Slovenčine sa najbližšie tri týždne budú venovať vedeckí a pedagogickí pracovníci, umelci, úradníci, manažéri, tlmočníci Európskej komisie, ale najmä študenti vysokých škôl.

Najviac záujemcov je z Nemecka[/si­ze][/color]

„Slovinsko, Srbsko, Chorvátsko, Ukrajina, Rusko, odtiaľ je záujem. Prichádzajú ale aj záujemcovia z našich susedných krajín, Poľska a Maďarska, aj z Belgicka, Švédska, USA, dokonca z Číny či Taiwanu,“ menuje širokú paletu záujemcov o slovenský jazyk rektor univerzity Karol Mičieta.

Tento rok je najviac účastníkov z Nemecka, no medzi krajinami sa objavuje aj Cyprus, Turecko, Moldavsko či Gruzínsko. „Pre nás je významné, že existuje takýto záujem o slovenčinu a že dokážeme aj našou kultúrou a inými atribútmi, ktoré sú významné pre prekladateľov či obchodné spoločnosti, prilákať záujemcov z 38 krajín,“ povedal rektor.

Najmladší účastník má 18 rokov, najstarší 58[/size][/color]

Najmladší účastník kurzu má 18 rokov, najstarší 58. Niektorí prídu, aby mali kontakt so spisovnou slovenčinou, nielen tou hovorovou, akú majú doma, ďalší sa potrebujú zdokonaliť, iní si jednoducho zamilovali Slovensko. **„Sú tu dobrí ľudia a východné Slovensko je krásne,“ **hovorí lekár z Izraela, ktorý na Slovensko pravidelne chodieva. Budúci advokát Richard z USA zase obľubuje slovanské jazyky.

„Keď som bol na fakulte v Kalifornii, učil som sa chorvátsky aj rusky, pracoval som v Srbsku. Slovanské jazyky sú zaujímavé, preto som teraz v Bratislave,“ dodal s úsmevom. Slovenčinu sa učí od januára. Hoci sa občas mýli, za čo sa hneď ospravedlňuje, vie povedať všetko, čo potrebuje.// „Slovenčina je ale komplikovaný jazyk,“ //priznáva.

Predstavia im aj slovenskú hudbu[/size][/co­lor]

Organizátori letnej školy pripravili 80 až 100 hodín priamej výučby slovenského jazyka, koncerty domácej ľudovej i populárnej hudby, prezentácie dokumentárnych a hraných filmov, ale aj výlety a exkurzie po všetkých regiónoch Slovenska.// „Práve tá neformálna časť má najväčší aspekt záujmu,“// poznamenal Mičieta. V rámci jazykových seminárov a konverzačných cvičení majú frekventanti možnosť nadobudnúť znalosti slovenčiny pre začiatočníkov, mierne a stredne pokročilých a pokročilých.

student24/tasr foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM