Kornel Kubík Univerzity

Štartuje nový projekt na vysokých školách: Vzdelávanie prispôsobí reálnym potrebám trhu práce

Vysoké školy sa v týchto dňoch oboznámia s projektom Vysoké školy ako motory rozvoja vedomostnej spoločnosti, na ktorý ide prevažne z eurofondov 17 miliónov eur. Cieľom projektu podľa ministerstva školstva je prispôsobiť vysokoškolské vzdelávanie potrebám praxe a požiadavkám znalostnej spoločnosti.

Ilustračný obrázok k článku Štartuje nový projekt na vysokých školách: Vzdelávanie prispôsobí reálnym potrebám trhu práce
Zdroj: Webnoviny.sk

Projekt predstavia na týchto univerzitách

Projekt začal realizovať Ústav informácií a prognóz školstva 1. júna 2013. Určený je pre vysokoškolákov s výnimkou Bratislavského kraja. „Odborní garanti národného projektu a expertní spolupracovníci z jednotlivých vysokých škôl aj podnikovej sféry predstavia projekt na viacerých vysokých školách,“ povedal hovorca ministra školstva Michal Kaliňák.

Konkrétne 30. septembra bude prezentácia na Univerzite Konštantína Filozofa a na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. V prvý októbrový deň projekt predstavia na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka, 2. októbra sa aktivity uskutočnia na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici a 4. októbra na Materiálovo-technologickej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Trnave. Na Technickej univerzite v Košiciach budú aktivity prezentované 8. októbra a na Žilinskej univerzite v Žiline 9. októbra.

Projekt bude vytvárať pevný vzťah medzi študentmi a zamestnávateľmi

„Na stretnutiach sa študenti oboznámia s možnosťou priameho zapojenia sa do aktivít národného projektu, ktoré budú formou krátkodobých exkurzií alebo dlhodobých vzdelávacích pobytov v podmienkach praxe, teda v podnikoch či firmách, kde počas trvania praxe spracujú konkrétne odborné témy do ročníkových alebo diplomových prác,“ spresnil hovorca.

Projekt tiež ráta s vytvorením výučbového školiaceho centra praxe na vysokých školách v spolupracujúcich študijných programoch a zabezpečením študijných pomôcok pre výučbové základne. Jeho súčasťou je v rámci jeho možností vytvoriť aj výučbové základne priamo na vysokých školách, ktorých ambíciou je priblížiť prostredie VŠ podmienkam praxe. „Od projektu očakávame aktivitu študentov, ktorí využijú ponuku na sebarealizáciu a získavanie nových poznatkov aj zručností,“ skonštatoval minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD).

Zámerom projektu je prispôsobovať vysokoškolské vzdelávanie reálnym potrebám trhu práce a posilniť systémové prepojenie vysokých škôl s podnikovou sférou tak, aby absolventi vysokých škôl mohli nadobudnuté kompetencie okamžite využiť v podnikovej praxi. „Projekt si kladie za cieľ podporiť aj inovácie pre skvalitnenie existujúcich študijných programov vysokých škôl. Súčasťou projektu bude aj cielené vytváranie pevného vzťahu medzi študentmi a zamestnávateľmi už počas vysokoškolského štúdia,“ doplnil Kaliňák.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM