Jaroslav Dodok Rôzne

Stredoškoláci sú v strese: Viac ako polovica maturantov sa cíti nepripravená

Vyše polovica maturantov nepovažuje svoje doteraz získané vedomosti za dostatočné na úspešné zvládnutie prijímacích pohovorov a hlásia sa tak do prípravných kurzov. Dostatočne pripravených sa cíti len 22 percent respondentov. Prevažná väčšina z nich si podáva prihlášku na viacero škôl.

Ilustračný obrázok k článku Stredoškoláci sú v strese: Viac ako polovica maturantov sa cíti nepripravená
Foto: Jaroslav Dodok

Pre študentov je prioritou cudzí jazyk

Vyplynulo to z prieskumu medzi asi 450 maturantmi, ktorý realizovala Ekonomická univerzita (EU) v Bratislave medzi návštevníkmi Informačného dňa. Ten sa na univerzite uskutočnil v piatok 8. februára.

Z prieskumu EU tiež vyplynulo, že stredoškoláci si vysokú školu vyberajú najmä podľa jej zamerania, úspešnosti uplatnenia absolventov, ale aj podľa zverejňovaných rebríčkov kvality. Za významný bonus považujú aj možnosť odborne sa vzdelávať v cudzom jazyku. „Zameranie štúdia a uplatnenie absolventov po ukončení štúdia tvorilo až 60 percent odpovedí na otázku podľa čoho sa rozhodujete pri výbere vysokej školy. Takmer pätinu potom predstavovali hodnotenia kvality jednotlivých vzdelávacích inštitúcií,“ povedala vedúca centra komunikácie a vzťahov s verejnosťou EU Lucia Gunišová.

Za ďalšie významné parametre považuje pätina absolventov stredných škôl odborné vzdelávanie v cudzom jazyku či v zahraničí, 18 percent označilo za dôležité technické vybavenie školy a rovnaké percento kvalitu jej pedagógov. Až 68 percent respondentov by privítalo možnosť absolvovať časť štúdia v inom ako v slovenskom jazyku.

Prvý stupeň štúdia mladým ľuďom nestačí

Prieskum Ekonomickej univerzity potvrdil trend preferovania druhého stupňa vysokoškolského štúdia pred bakalárskym. „Súvisí to aj s vyšším záujmom o magistrov a inžinierov zo strany zamestnávateľov. Súhlas s ukončením len prvého stupňa štúdia tvoril iba 17 percent všetkých odpovedí,“ dodala Gunišová.

Pre mladých ľudí, ktorí si podávajú prihlášku, je kľúčovým médiom internet. Viac ako 80 percent totiž považuje webové stránky škôl za svoj primárny zdroj informácií. Pre 15 percent sú najdôležitejšie špecializované prílohy, ktoré vydávajú tlačové periodiká. A len jedno percento uchádzačov sa orientuje hlavne podľa informácií z televízie či rádia.

Informačný deň Ekonomickej univerzity v Bratislave absolvovalo viac ako 1000 návštevníkov. Väčšinu z nich tvorili študenti gymnázií a obchodných akadémií, ktorí tradične tvoria najväčšiu skupinu záujemcov o štúdium na EU v Bratislave. Prihlášky môžu uchádzači o štúdium na EU podávať do konca marca 2013.

Aké pocity majú maturanti pred skúškou dospelosti a prijímačkami?

,,Niekto sa učí pravidelne a niekto sa stále spolieha na svoje šťastie, ale každopádne nás už profáci dobre drvia. Zatiaľ je to pohoda, mám spravených dosť testov s relatívne dobrými výsledkami, takže na písomné maturity som hádam dobre pripravený. A ústne? Uvidíme, čo si vytiahnem," prezradil Michal Šajdík z Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici.

,,Pre mňa je maturita nepodstatná, keďže mi ju škola neberie. Takže viac ma skôr stresujú prijímačky," reaguje Daniela Nikšičová z Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského.

,,Neviem, čo mám od maturít očakávať. Cítim stále pocit napätia z toho, že neviem či si vytiahnem dobrú otázku, či sa mi podarí odpovedať presne podľa predstáv poroty. Je to skúška, ktorá má svoje opodstatnenie, ale nemyslím si, že je to dobre postavené, hlavne čo sa týka dostatočnej informovanosti o témach, ktoré mám vedieť. Síce ich rozoberáme na hodinách, ale stále nemám pocit, že to je dostačujúce, i keď sa aj doma učím, ale stále tam nieje tá istota, že sa to učím dobre. Predsa len učiteľ vie najlepšie, čo sa mám učiť, preto mi je ťažké učiť sa popredu," povedal pre Student24 Branislav Oršula z Novák.

,,Nebojím sa o to, že maturitu nespravím, bojím sa, že ju nespravím na potrebný počet percent. Konkrétne z matiky potrebujem percentil vyšší ako 80, aby som šiel na výšku bez prijímačiek. Preto makám a robím všetko preto, aby som bol pripravený. Ostatné predmety ma netrápia, mám v nich prehľad a po anglicky viem," myslí si Peter Babic zo Strednej priemyselnej školy Jozefa Murgaša.

,,Moje pocity sú zmiešané. Na jednej strane všetci vieme, že to nebude obyčajná písomka, treba sa na ňu pripraviť, ale už teraz vám väčšina profesorov potvrdí, že tam zaručene budú veci, ktoré patria do všeobecného prehľadu a s ktorými, úprimne povedané, ste sa ani vo sne nestretli. Takže si myslím, že je podstatné to zbytočne neprestresovať a stavať na tom, čo sme sa doteraz naučili. Na prijímačky ešte intenzívne nemyslím. Začnem sa pripravovať až po písomných maturitách. Na moje odbory toho nie je až tak veľa." hovorí Paula Lopušníková z Krupiny.

,,Ja sa nepripravujem, lebo na písomné maturity sa nedá pripravovať, nakoľko slovenčina nie je ani o slovenčine… Zmaturovať musím a nejdem sa stresovať ako to bude," otvorene priznáva štvrták Dominik z Banskej Bystrice.

student24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM