Jaroslav Dodok Univerzity

STU je zapojená do celourópskej iniciatívy univerzitných online kurzov

Partneri v 11 prevažne európskych krajinách spojili svoje sily, aby s podporou Európskej komisie (EK) spustili prvú celoeurópsku iniciatívu MOOC (Massive Open Online Courses – voľne prístupné on-line kurzy s veľkým počtom účastníkov).

Ilustračný obrázok k článku STU je zapojená do celourópskej iniciatívy univerzitných online kurzov
Foto: Jaroslav Dodok

Zo Slovenska je do tohto projektu zapojená Slovenská technická univerzita v Bratislave prostredníctvom Fakulty elektrotechniky a informatiky.

MOOC sú univerzitné online kurzy, ktoré umožňujú záujemcom prístup ku kvalitnému vzdelaniu bez toho, aby museli opustiť svoje domovy. Dostupných bude približne 40 bezplatných kurzov v 12 rôznych jazykoch, ktoré sa budú venovať širokej škále tém. Iniciatívu, na ktorej sa zúčastňujú predovšetkým otvorené univerzity, vedie Európska asociácia univerzít dištančného vzdelávania (EADTU).

Partneri sídlia v týchto krajinách: Francúzsko, Holandsko, Izrael, Litva, Portugalsko, Rusko, Slovensko, Spojené kráľovstvo, Španielsko, Taliansko a Turecko.

Podrobné informácie o iniciatíve a ponúkaných kurzoch sú k dispozícii na portáli www.OpenupEd.eu.

„Ide o úžasný posun vpred a dúfam, že otvorí vzdelávanie pre desiatky tisícov študentov a zároveň podnieti naše školy a univerzity k tomu, aby prijali inovatívnejšie a flexibilnejšie vyučovacie metódy. Hnutie MOOC si už získalo obľubu, najmä v USA, ale spustenie programu v celoeurópskom kontexte ho dostáva na novú úroveň," uviedla európska komisárka pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež Andrula Vassiliová.

Táto iniciatíva podľa komisárky odráža európske hodnoty, ako je rovnosť príležitostí, kvalita a rozmanitosť, pričom zapojení partneri sú zárukou vysokej kvality vzdelávania.

Komisárka Vassiliová spolu s prezidentom EADTU Willom Swannom a profesorom Fredom Mulderom z tej istej asociácie spustia prvú európsku iniciatívu MOOC vo štvrtok 25. apríla na medzinárodnom podujatí, ktorého usporiadateľom bude holandská Open Universiteit.

Kurzy pokrývajú oblasti od matematiky až po ekonómiu, od počítačových zručností až po elektronický obchod, od zmeny klímy až po kultúrne dedičstvo, od sociálnej zodpovednosti podnikov až po moderný Blízky východ a od jazykového vzdelávania až po písanie beletrie.

Každý partner ponúka kurzy prostredníctvom svojej vlastnej vzdelávacej platformy a minimálne vo svojom domácom jazyku. V súčasnosti je možné vyberať z 11 jazykov partnerov, vrátane slovenčiny, pričom výber je rozšírený aj o arabčinu.

Účasť na kurzoch je možná buď v čase podľa rozvrhu alebo kedykoľvek, a to tempom, aké si študent sám zvolí. Bežné trvanie kurzov je od 20 až do 200 hodín štúdia.

Všetky kurzy môžu viesť k uznaniu kvalifikácie: osvedčenia o ukončení alebo osvedčenia o získaných kreditoch, ktoré môžu byť započítané ako plnenie požiadaviek na získanie akademického titulu. V druhom prípade študenti musia za osvedčenie platiť, pričom náklady sa pohybujú od 25 do 400 eur v závislosti od rozsahu kurzu a inštitúcie.

V najbližšom čase sa do projektu plánuje prihlásiť ďalších osem univerzít zo šiestich členských štátov EÚ.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM