Ľubomír Hudačko Rôzne

Toto hovorí jasnou rečou a rozhodne stojí za pozornosť: Prešov je najlepším zriaďovateľom školských jedální!

Ocenenie, ktoré hovorí jasnou rečou. Prešovu sa dostalo významnej pocty. Naše mesto je totiž najlepším zriaďovateľom školských jedálni.

Ilustračný obrázok k článku Toto hovorí jasnou rečou a rozhodne stojí za pozornosť: Prešov je najlepším zriaďovateľom školských jedální!
Foto: Jana Bujňáková / Zdroj: Dnes24.sk

Potvrdzuje to ocenenie, ktoré dostalo na medzinárodnej konferencii pri príležitosti 70. výročia školského stravovania v Česku a na Slovensku. Konferenciu organizovali ministerstvá školstva a odborové zväzy pracovníkov školstva Českej a Slovenskej republiky, keďže školské stravovanie začalo písať svoju históriu ešte v čase, keď tvorili jeden spoločný štát.

Ocenenie za dlhodobú organizáciu aktivít

Mesto Prešov si ocenenie vyslúžilo za dlhodobú organizáciu aktivít a podujatí venujúcich mimoriadnu pozornosť zdravej výžive, školskému stravovaniu a zdravému životnému štýlu. Cenu za mesto prebral vedúci odboru školstva, kultúry a cestovného ruchu Jozef Muránsky.

„Tešíme sa, že rozsiahle aktivity mesta Prešov nezostali nepovšimnuté i napriek tomu, že je to dlhodobá záležitosť. Na druhej strane zrejme práve tieto dôvodu rozhodli, že odborníci na školské stravovanie ocenili koordinovanú snahu o to, aby deťom v našich školských jedálňach nielen chutilo, ale predovšetkým, aby strava, ktorú dostávajú malá pozitívny význam pre ich zdravý vývoj,“ skonštatovala Mária Tejiščáková z oddelenia školstva mládeže a športu MsÚ v Prešove, ktorá má na starosti zariadenie školského stravovania.

Unikátny automat

Ako členka celoslovenskej komisie školského stravovania bola navyše na konferencii ocenená za prácu v tejto oblasti. Mesto Prešov, ako zriaďovateľ školských jedálni, venuje dlhodobú pozornosť zdravej výžive, školskému stravovaniu a zdravému životnému štýlu. V rámci toho pravidelne organizuje rôzne podujatia a rozsiahle projekty, súvisiace so zdravým životným štýlom a ich komplexnou podporou. V prešovských materských a základných školách sa počas troch rokov realizoval projekt Žime zdravo, ktorý nebol zameraný len na základnú výživu, ale aj na zdravý životný štýl, pohyb a šport v prírode a tiež na boj s rôznymi závislosťami.

Jeho jednotlivé etapy v sebe zahŕňali kroky: Stravovať sa zdravo je moderné, Raňajky v škole, Vitamínko a Vitálka a podobne. Okrem toho bola v Prešove medzinárodná konferencia pod názvom Zdravý životný štýl v kontexte výchovy a vzdelávania v školách. Pre športovcov sa zaviedol diétny stravovací systém, v rámci programu Ovocie a zelenina do škôl uviedli v jednej zo základných škôl do prevádzky unikátny automat na zeleninu a ovocie.

V prešovských stravovacích zariadenia boli vydané aj štyri publikácie: Žime zdravo, Mňamky zo školskej kuchyne, Šaláty zo školskej kuchyne a Polievky z našej školičky. V školskom stravovaní boli v Prešove tiež zavedené šalátové pulty, realizujú sa aj veľké podujatia ako Svetový deň výživy a Deň mlieka. V meste Prešov pôsobí 33 školských jedálni , z toho 20 v materských a 13 v základných školách. Pracuje v nich 190 pracovníčok a pracovníkov.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM