Jakub Forgács Univerzity

UMB odštartovala akreditačný rok so vztýčenou hlavou. Rektor: Nie je dôvod na paniku

Pred UMB stojí veľká výzva - obhájiť status univerzity v rámci komplexnej akreditácie. Do nového akademického roka však ide so vztýčenou hlavou. Slová rektora Vladimíra Hiadlovského hovoria za všetko.

Ilustračný obrázok k článku UMB odštartovala akreditačný rok so vztýčenou hlavou. Rektor: Nie je dôvod na paniku
Zdroj: TASR

V aule Beliana Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici v pondelok slávnostne otvorili nový 24. akademický rok 2015/2016. Aj tento rok bude mať špecifickú príchuť, akreditačnú. Rozhodnutím Akreditačnej komisie, na základe zhodnotenia výsledkov UMB za obdobie rokov 2008–2013, nebola totiž UMB zaradená medzi univerzitné vysoké školy. V súlade so zákonom má teraz ročnú lehotu na možnosť prehodnotenia.

Najväčšia výzva

„V novom akademickom roku stojí pred nami viacej výziev a tá najväčšia je obhájiť status univerzity v rámci komplexnej akreditácie, ale sme na to pripravení a ja som presvedčený, že to zvládneme,“ ubezpečil rektor UMB Vladimír Hiadlovský akademickú obec i študentov, ktorí aulu zaplnili do posledného miesta.

V príhovore sa dotkol aj kritérií akreditácie, ktoré by podľa neho mali byť zverejnené v dostatočnom časovom predstihu a vyvážené.

„Za vyváženosť nepovažujem na jednej strane komplexné posúdenie celej oblasti výskumu a na strane druhej rozhodovanie o osude vysokej školy na základe piatich výstupov doktorandov, zaradenie ktorých je pre našu univerzitu minimálne diskutabilné. Napriek tomu, že som presvedčený, že UMB mala splniť zaradenie medzi univerzitné vysoké školy už v prvom kole, akceptujem rozhodnutie Akreditačnej komisie a so vztýčenou hlavou, so zástupom celej akademickej obce, sme pripravení bezodkladne žiadať o prehodnotenie,“ zdôraznil Hiadlovský.

Dobrému imidžu to neprospelo

Ako rektor poznamenal, situácia okolo akreditácie menu a dobrému imidžu univerzity rozhodne neprospela. „Kľúčovými úlohami sú jednak obhájiť status univerzity a následne ziniciovať všetky činnosti smerom k tomu, aby sme v budúcom akreditačnom cykle podobný problém neriešili. Myslím si, že UMB patrí jednoznačne medzi kamenné univerzity na Slovensku a vnútorný potenciál ma taký, aby v budúcnosti nemusela riešiť podobné veci,“ konštatoval.

Podľa neho nie je dôvod na paniku ani smútok. „Inú možnosť ako potvrdenie začlenenia UMB medzi univerzitné vysoké školy nepripúšťam,“ dodal Hiadlovský. „Som presvedčený, že sme schopní iniciovať vnútorný potenciál preto, aby sme vyťažili to dobré na tejto situácii v tom, že upriamime pozornosť na to, aby sme činnosti, v ktorých objektívne máme slabé miesta, zlepšili,“ reagoval rektor UMB s tým, že takto koná každý dobrý manažér.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM