Jaroslav Dodok Rôzne

Vynález nadanej tínedžerky by mohol nabiť mobil za 20 sekúnd

Americká tínedžerka sa vďaka svojmu vynálezu v súťaži mladých vedcov prebojovala spomedzi 1600 finalistov do finálovej trojice a podarilo sa jej prilákať pozornosť gigantu Google.

Ilustračný obrázok k článku Vynález nadanej tínedžerky by mohol nabiť mobil za 20 sekúnd
Foto: Jaroslav Dodok

Získala prestížne ocenenie pre mladých vedcov

Čakať niekoľko hodín na nabitie baterky v mobile môže byť čoskoro otázkou minulosti. Vďaka šikovnému vynálezu 18-ročnej stredoškoláčky z kalifornskej Saratogy by sa tento čas mohol skrátiť na 20 – 30 sekúnd. Eesha Khare si za svoje zariadenie uplynulý týždeň odniesla aj ocenenie pre mladých vedcov Intel Foundation Young Scientist Award a okamžite sa s ňou skontaktovali aj zástupcovia gigantu Google.

„V rámci projektu som vyvinula nový superkondenzátor,“ uviedla Eesha. Miniatúrne zariadenie, ktoré slúži ako úschovňa energie, je v skutočnosti elektrický dvojvrstvový kondenzátor. Ide o zariadenie budúcej generácie, ktoré dokáže uchovať veľké množstvo energie v malom priestore na dlhý čas a rýchlo sa nabíja. Samotný superkondenzátor nie je novinkou, mladá Američanka ho však priviedla na inú úroveň.

Vynález je tisícnásobne rýchlejší ako klasické batérie

„Moja baterka v telefóne sa veľmi rýchlo vybíja,“ uviedla Eesha, ktorú malá nepríjemnosť inšpirovala k práci v oblasti technológií na uchovanie energie. „Baví ma pracovať v meradlách nanometrov a rada by som dosiahla výrazné pokroky v rôznych oblastiach,“ dodala Eesha.

Svoje minatúrne zariariadenie zatiaľ vyskúšala na pohon LED diód, čoskoro ho však chce použiť aj na nabíjanie mobilných telefónov a ďalších prenosných elektronických zariadení. Malý superkondenzátor je totiž schopný sto až tisícnásobne rýchlejšieho nabitia ako klasické batérie.

50-tisíc dolárov a mentoring gigantu Google

„Je veľmi flexibilný, takže by sa mohol využiť aj pri zvinovacích reklamných plochách či ako vlákno a oblečenie. Oproti klasickým batériám má mnoho výhod a viac odlišných aplikácií,“ uviedla študentka, ktorá sa v súťaži Intel Foundation Young Scientist Award prebojovala do trojice ocenených spomedzi 1600 finalistov z viac ako 70 krajín celého sveta.

Okrem výhry 50-tisíc dolárov mladá vynálezkyňa získala aj podporu od kalifornskej spoločnosti Google, ktorá chce sledovať jej plán na zmenu životnosti mobilných batérií. Eesha sa na jeseň chystá začať štúdium na Harvardovej univerzite a v eufórii vyhlásenia výsledkov súťaže všetkým odkázala: „Nadchnem celý svet.“

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM