Jakub Forgács Univerzity

Vysokoškolské vzdelávanie v Bystrici? Tradíciu už má vyše 60 rokov, UMB je súčasťou mesta už 23

Škola, na ktorú môžeme byť pod Urpínom hrdí. Univerzita Mateja Bela sa môže pochváliť najstaršou Katedrou cestovného ruchu i celoživotným vzdelávaním v rôznych formách. Už viac ako viac ako dve desaťročia je táto škola neoddeliteľnou súčasťou nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Vysokoškolské vzdelávanie v Bystrici? Tradíciu už má vyše 60 rokov, UMB je súčasťou mesta už 23
Zdroj: TASR

Univerzita mestu – mesto univerzite je názov projektu, ktorý v sebe spája sériu pravidelných podujatí organizovaných v zimnom a letnom semestri medzi Univerzitou Mateja Bela (UMB) a mestom Banská Bystrica. Cieľom akcie je poukázať na výnimočné výsledky študentov, zamestnancov i absolventov v ich vedeckej, umeleckej a kultúrnej činnosti. UMB je už 23 rokov neoddeliteľnou súčasťou mesta pod Urpínom.

Láka mladých zo Slovenska i zahraničia

Ako informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Sekerešová, prvé z podujatí sa uskutočnilo v stredu podvečer za účasti viceprimátora Martina Turčana a rektora UMB Vladimíra Hiadlovského. Vernisáž výstavy Diplom predstavila výber absolventských prác študentov Katedry výtvarnej kultúry Pedagogickej fakulty UMB.

„UMB svojou kvalitou každoročne priláka do Banskej Bystrice mladých ľudí zo Slovenska i zahraničia. Každé mesto, na pôde ktorého sa univerzita nachádza, má ambíciu rozvíjať sa. Absolventi obohacujú intelektuálny potenciál mesta a je na samospráve, aby im vytvorila dobré podmienky pre ďalší rozvoj. Preto rád prijímam záštitu nad projektom, ktorý ukáže prácu šikovných ľudí a prezentuje naše mesto v dobrom svetle. K vytváraniu dobrých podmienok pre študentov a zamestnancov univerzity chceme prispievať aj naďalej,“ povedal primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko, ktorý sa na vernisáži nezúčastnil zo zdravotných dôvodov.

Najstaršia katedra svojho druhu

Spolupráca UMB s mestom sa začala rozvíjať už v predchádzajúcom období. Univerzita sa môže pochváliť najstaršou Katedrou cestovného ruchu i celoživotným vzdelávaním v rôznych formách. Môže sa popýšiť Detskou univerzitou i Univerzitou tretieho veku.

„Vysokoškolské vzdelávanie v Banskej Bystrici má už viac ako 60-ročnú tradíciu. V roku 1992, vznikom UMB v Banskej Bystrici, sa pedagogické a ekonomické vzdelávanie rozrástlo o široké portfólio ďalších študijných odborov. Kvalitné univerzitné vzdelávanie je možné budovať len v symbióze s mestom, v ktorom univerzita pôsobí, nakoľko mesto bez univerzity a univerzita bez mesta nemôžu bez seba plnohodnotne existovať. Som rád, že súčasné vedenie mesta si plne uvedomuje nevyhnutnosť vzájomnej spolupráce a perspektívny projekt Univerzita mestu – mesto univerzite túto skutočnosť zdôrazňuje,“ dodal Hiadlovský.

Čítajte tiež:

K študentom prehovoril uznávaný matematik a zožal krásnu reakciu: Veľký aplauz na pôde UMB!

UMB odštartovala akreditačný rok so vztýčenou hlavou. Rektor: Nie je dôvod na paniku

UMB reaguje na výsledky akreditácie: Rektor tvrdí, že škola nemá ohrozený status univerzity

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM