Jaroslav Dodok Rôzne

Čaplovič pripustil, že žiak je pre školy biznisom!

Minister školstva Dušan Čaplovič avizuje zmeny vo financovaní škôl. Kým v súčasnosti dostávajú rovnaký normatív na žiaka, šéf rezortu im chce v budúcnosti prostriedky rozdeľovať podľa kvality a úspešnosti na trhu práce. Polepšiť by si mali školy, kto

„Budeme meniť normatív, nie na žiaka, ale na kvalitu triedy, kvalitu školy a úspešnosť školy na trhu práce, a samozrejme, podľa toho, či na gymnáziách zriadia aspoň jednu triedu prírodovedného charakteru. Tí, ktorí to zriadia, dostanú bonifikáciu, tí, ktorí nie, budú sa musieť rozlúčiť s bonifikáciou,“ vyhlásil minister po stredajšom (27.6.) rokovaní vlády. Dodal, že plány presadzovať prírodovedné a technické vzdelávanie ocenili aj v Európskej komisii.

[blockquote]Mi­nister navyše v budúcnosti plánuje sprísniť aj priemer známok, na základe ktorého sa žiaci dostanú na strednú školu. Kabinet v stredu schválil novelu zákona o odbornom vzdelávaní, ktorá na gymnáziá umožní ísť len žiakom s priemerom známok 2,0 na konci druhého polroka 8. ročníka a na konci prvého polroka 9.ročníka.[/bloc­kquote]

Na stredné odborné školy s maturitou zas pustia len tých, ktorých známky nepresiahli priemer 2,75. Podmienka bude platiť aj pre druhý polrok „deviatky“. Okrem toho budú všetci robiť prijímačky. Výnimkou budú deviataci, ktorí dosiahli v monitore v oboch predmetoch osobitne viac ako 90 percent. V tohtoročnom monitore takýchto žiakov bolo 715. Zmeny majú platiť od septembra 2014.

Od roku 2015 až 2016 by sa hranica prospechového priemeru mala ešte sprísniť.** „Postupne môže byť priemer pri novele zákona aj 1,8, nikto nám v tom nebráni, aby sme v priebehu rokov tento cieľ zrealizovali,“** zdôraznil šéf rezortu. Dodal, že je jediným ministrom, ktorý zmeny nerobí zo dňa na deň, ani z mesiaca na mesiac.

„Školy majú dva roky do 1. septembra 2014, aby sa na to pripravili. Som presvedčený, že aj v budúcnosti sa ten priemer bude sprísňovať, lebo aj výchova, vzdelávanie na prvom a druhom stupni základných škôl bude čoraz kvalitnejšia a my na to budeme predovšetkým tlačiť,“ podčiarkol. Domnieva sa, že mnohé školy v jednotlivých regiónoch budú zrušené.

[blockquote]Ča­plovič už v minulosti tvrdil, že pre školy je žiak biznisom, keďže za každého z nich dostáva peniaze. „Čo sú to za školy, keď sú tam a nemajú žiakov? Na čo tie školy máme? Na čo máme v Turci triedy pre 1400 detí, keď máme 790 absolventov v tomto regióne?“ spytoval sa šéf rezortu.[/bloc­kquote]

Novela zákona, ktorú schválil kabinet dáva tiež samosprávnym krajom kompetenciu rozhodovať o počte prvých tried stredných škôl v novom školskom roku. Rozhodnutie budú poslanci vyšších územných celkov prerokovávať s radou pre odborné vzdelávanie a prípravu, v ktorej budú mať účasť i zriaďovatelia súkromných aj cirkevných stredných škôl.

student24/tasr foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM