Jaroslav Dodok Rôzne

Centrá odborného vzdelávania pomôžu stredoškolákom uplatniť sa na trhu práce

Centrá odborného vzdelávania budú mať zelenú v Bratislavskom samosprávnom kraji. Na dnešnom rokovaní sa na princípoch ich založenia dohodli predstavitelia BSK a Združenia automobilového priemyslu.

Centrá sú určené predovšetkým na doškoľovanie stredoškolskej mládeže počas štúdia. Využiť ich však budú môcť aj absolventi stredných odborných škôl, prípadne i nezamestnaní v rámci rekvalifikačných kurzov. Jedným z cieľov projektu je zníženie nezamestnanosti stredoškolákov ich vyšším vzdelaním a tým aj rýchlejším a kvalitnejším uplatnením sa na trhu práce.

Ako uviedla podpredsedníčka BSK Gabriella Némethová, absolventi stredných odborných škôl v Bratislavskom kraji nemajú problémy so zvládnutím teoretickej časti učiva, avšak chýba im aktuálne odborné vzdelanie a profesijné zručnosti. Tie by im mali poskytnúť práve centrá odborného vzdelávania.**** „Vedeniu kraja ide o to, aby sme sústavne zvyšovali úroveň vzdelania absolventov našich stredných škôl pre trh práce.“****

Július Hron zo Združenia automobilového priemyslu privítal iniciatívu BSK, ktorá by mala posilniť kvalitu stredných odborných škôl v Bratislavskom kraji a vytvoriť dostatok pracovnej sily pre automobilový priemysel. "Koncentrácia pracovnej sily v automobilovom priemysle je v bratislavskom regióne veľmi veľká. Pracuje v ňom okolo 40.000 zamestnan­cov. Chceme zadefinovať potreby automobilového priemyslu vo vzťahu k absolventom stredných odborných škôl. Pomôžeme pri vybavení centier zodpovedajúcou technikou i najnovšími učebnými textami a tiež aj pri zaškolení učiteľov. Tým by sa mala podstatne zvýšiť zamestnanosť stredoškolákov bezprostredne po ukončení štúdia.

Ako dodala Némethová, trh práce si vyžaduje zriadenie aj nových profesií, ktoré krajská samospráva samostatne nie je schopná zabezpečiť. Preto novozriadené centrá odborného vzdelávania pri stredných školách nebudú určené len pre odbor automobilového priemyslu, ale zvažujú sa i pre odvetvia elektrotechnického, poľnohospodárskeho a potravinárskeho priemyslu, prípadne ďalšie odvetvia podľa špecializácie danej strednej odbornej školy.

Zdroj: TASR Foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM