Jaroslav Dodok Rôzne

Ďaľší úspech slovenských študentov: Z olympiády v Austrálii si priniesli zlaté medaily

Na Medzinárodnej olympiáde v informatike obhájil zlatú medailu z minulého roku Eduard Batmendijn z Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša v Starej Ľubovni. To však nie je všetko. Dôvodov na radosť je viac...

Ilustračný obrázok k článku Ďaľší úspech slovenských študentov: Z olympiády v Austrálii si priniesli zlaté medaily
Foto: Jaroslav Dodok

Informatikov neodstrašila ani veľká konkurencia

So ziskom 485 bodov zo 600 skončil Eduard na 22. mieste ako šiesty Európan v poradí. Druhé zlato patrí Jakubovi Šafinovi z Gymnázia P. Horova v Michalovciach za 24. miesto. Ďalší medailista je Jozef Marko z Gymnázia Lettricha v Martine, ktorý získal striebro a Jaroslav Petrucha z Gymnázia Metodova v Bratislave, ktorého ocenili bronzom.

„Tento rok sa na Medzinárodnej olympiáde v informatike zúčastnilo 299 súťažiacich zo 77 krajín sveta, ktorí prešli sitom národných súťaží. Absolútnym víťazom sa stal Číňan Lijie Chen s počtom bodov 569,“ uviedla Monika Belková zo Slovenského inštitútu mládeže IUVENTA. Informatická olympiáda sa uskutočnila 6.-13. júla.

Systém hodnotenia potešil

Medaily na olympiáde dostane prvá polovica súťažiacich. Zlaté, strieborné a bronzové sa delia potom v pomere 1:2:3. Pri informatickej olympiáde, kde bolo asi 300 súťažiacich, dostalo zlatú medailu 25 ľudí, striebornú ďalších 50 a bronzovú ďalších 75. Podobný systém funguje aj na iných medzinárodných olympiádach.

Žiakom zo Slovenska sa darilo aj na 24. Medzinárodnej biologickej olympiáde (IBO) vo švajčiarskom Berne, odkiaľ sa vrátili v nedeľu (21.7.). Zúčastnilo sa na nej 241 študentov zo 62 krajín. „V tejto konkurencii obstáli vynikajúco naši štyria olympionici Lukáš Janošík (Trenčín), Filip Nemčko (Rožňava), Ján Karaffa (Nová Baňa) a Ondrej Beláň (Piešťany), ktorí priniesli jednu striebornú a tri bronzové medaily,“ povedala Belková.

100 percentný úspech?

„V roku 2013 získali celkovo študenti Biologickej olympiády rekordných 10 medailí (2 zlaté, 4 strieborné a 4 bronzové). Je to 100-percentný úspech, pretože každý vyslaný študent získal medailu,“ spresnila Belková. Najúspešnejším študentom bol Lukáš Janošík, ktorý napriek tomu, že patril medzi najmladších študentov, získal 3 strieborné medaily v troch odlišných medzinárodných súťažiach Biologickej olympiády.

Úspechy zožali aj mladí slovenskí fyzici v dňoch 7.-15. júla v Kodani. Zo 44. ročníka Medzinárodnej fyzikálnej olympiády, kde súperili v konkurencii 381 súťažiacich z 83 krajín, si doniesli až štyri bronzové medaily. Vzácny kov si vysúťažili Patrik Turzák, Tomáš Gonda, Ján Ondráš a Jakub Kvorka. Olympiáda sa konala pod záštitou korunného princa Frederika. V rámci sprievodného programu navštívili študenti i vedúci Ústav Nielsa Bohra, ktorý sa stal školou kvantovej fyziky na začiatku 20. storočia a kde okrem Nielsa Bohra pôsobili osobnosti ako Wolfgang Pauli, Werner Heisenberg, Paul Dirac a ďalší.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM