Jaroslav Dodok Rôzne

Deviatacký monitor čakajú zmeny

Štát sa opäť chystá overiť vedomosti deviatakov, tohtoročné Testovanie 9 bude v stredu 14. marca. Testy z matematiky a slovenčiny čakajú 43 973 žiakov, z toho 2 502 so zdravotným znevýhodnením.

Celkovo sa do projektu zapojí 1 449 základných škôl s vyučovacím jazykom slovenským, maďarským alebo ukrajinským. Tento rok pripravil Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) niekoľko noviniek.

„Obsahovo bude v teste z vyučovacích jazykov posilnené overovanie čitateľskej gramotnosti – test bude rozšírený o ďalších päť úloh, ktoré sa budú viazať k východiskovému textu,“ povedala agentúre SITA riaditeľka NÚCEM Romana Kanovská.

Test z vyučovacích jazykov bude mať po novom 25 úloh, čo je o päť úloh na čítanie viac ako to bolo v minulom roku. Žiaci zároveň dostanú na riešenie viac času ako v minulosti, a to 60 minút.

V matematike posilnil NÚCEM dôraz na prácu s grafmi či tabuľkami. „Aj úlohy z matematiky si budú musieť najskôr s porozumením a dôkladne prečítať,“ uviedla Kanovská. Žiaci dostanú k dispozícii prehľad vzorcov, no budú ich musieť použiť v príkladoch, ktoré sa podobajú bežnému praktickému životu. Oproti vlaňajšku nastane zmena aj v poradí testovaných predmetov. Najprv si školáci napíšu test zo slovenčiny a až potom príde na rad matematika. Poradie upravili na základe požiadavky učiteľov.

V každej učebni, kde sa budú písať testy, musí byť prítomný externý učiteľ z inej školy. Ako uviedla Kanovská, krajský školský úrad určí, ktoré školy poskytnú svojich učiteľov na funkciu externej kontroly. „Externý dozor dohliadajúci na objektívnosť priebehu testovania bude prítomný v danej škole po celý deň, od momentu rozbalenia zásielky s testami ráno až po zabalenie odpoveďových hárkov do bezpečnostných obálok a ich odloženie do trezoru u riaditeľa školy v popoludňajších hodinách,“ dodala Kanovská.

Zdroj: SITA

Viac info o monitore na: http://www.facebook.com/…78267408630/

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM