Kornel Kubík Rôzne

V stredu sa maturovalo z cudzích jazykov: Toto sú témy slohu

Po testoch a slohoch zo slovenského jazyka, ktorým v utorok (18. 3.) začal týždeň písomných maturít, si dnes maturanti lámu hlavu s angličtinou, nemčinou, ruštinou, francúzštinou, španielčinou a piati maturanti aj s taliančinou.

Ilustračný obrázok k článku V stredu sa maturovalo z cudzích jazykov: Toto sú témy slohu
Zdroj: TASR

Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM), ktorý maturity zastrešuje, o 12.30 h zverejnil témy slohových prác. Na písanie majú žiaci hodinu.

Na rozdiel od slovenčiny, kde si maturanti vyberali zo štyroch tém, musia dnes žiaci vo svojej úrovni napísať prácu na jedinú zadanú tému.

Tí, ktorí maturujú z ľahšej úrovne B1, majú poradiť kamarátovi zo zahraničia, ktorý sa plánuje sťahovať na Slovensko. V rozsahu 160 až 180 slov mu majú listom zodpovedať na otázky, aké sú typické druhy bývania v jeho meste či dedine na Slovensku, čo mu navrhuje a prečo, aké sú výhody a nevýhody žitia na dedine a v meste a ponúknuť mu pomoc pri hľadaní.

Gymnazisti a tí, ktorí si zvoli ťažšiu úroveň B2 zas píšu o bývaní svojich snov. Zadanie hovorí, že časopis Pekné bývanie uverejní v rámci súťaže najzaujímavejší článok nazvaný Moje vysnívané bývanie. V ňom majú maturanti v rozsahu 200 až 220 slov napísať, kde by chceli žiť, aký druh bývania by si zvolili a prečo, aké kritériá má spĺňať dizajn vysnívaného bytu či domu, ako si predstavujú zariadenie, a tiež čo by robili aby svoj sen dosiahli.

Takmer tri štvrtiny maturantov si podľa hovorcu ministra školstva Michala Kaliňáka spomedzi cudzích jazykov zvolilo angličtinu. Celkovo z tohto jazyka maturuje 38.435 maturantov, nasleduje nemčina, ktorú si vybralo 8729 žiakov. Tretím najžiadanejším cudzím jazykom je ruština, z ktorej maturuje 1206 žiakov. Nasleduje francúzsky jazyk, z ktorého skladá skúšku dospelosti 77 maturantov a španielsky jazyk, ktorý si zvolilo 35 maturantov. Najmenej žiakov, len piati, sa prihlásilo na maturitnú skúšku z taliančiny.

Týždeň písomných maturít pokračuje vo štvrtok (20. 3.) testom z matematiky, ktorá je však dobrovoľná. Maturitný týždeň ukončia maďarčina a ukrajinčina.

Tu nájdete témy maturitného slohu zo slovenčiny.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM