Marcel Mojžiš Rôzne

JE ROZHODNUTÉ. Cez maturity učitelia štrajkovať nebudú!

Písomné maturity a deviatacky monitor na budúci týždeň nenaruší štrajk učiteľov. Nové školské odbory (NŠO), ktoré na vyhlásenie štrajku na 13. marca zbierali mandát od učiteľov, ustúpili.

Ilustračný obrázok k článku JE ROZHODNUTÉ. Cez maturity učitelia štrajkovať nebudú!
Foto: Zuzana Jakubičková

„Počet vyzbieraných podpisov nebol dostatočný na to, aby bol štrajk vyhlásený,“ oznámili NŠO, ktoré sa dnes stretli v Ružomberku. Štrajk by vyhlásili v prípade, keby získali podpisy od 50 000 zamestnan­cov škôl.

„Získali sme púhych 1148 podpisov. Myslím, že tomu pomohli aj listy starých odborov, ktoré o tom hovorili alibisticky, že uškodíme žiakom,“ povedal líder NŠO Ľudovít Sebelédi. Dodal, že v školstve vládne skepsa a strach o zamestnanie, no väčšina učiteľov si myslí, že niekto veci napraví za nich bez toho, že museli „prstom hnúť“. Rezort školstva na správu, že štrajk nebude, reagoval s tým, že rozhodnutie berie na vedomie.

Štrajkom, keď majú stredoškoláci písomné maturity a deviataci monitor, chceli nové školské bojovať za tri požiadavky. Prvou bolo zvyšovať podiel HDP investovaný do školstva každoročne o jedno percento až do výšky šesť percent HDP a priamo financovať školy. Ďalšou požiadavkou bolo zvýšenie tarifných platov pre všetkých zamestnancov škôl od 1. septembra 2013 o 25 percent a o ďalších 20 percent od 1. januára 2014. NŠO taktiež volali po tom, aby pedagogickí zamestnanci tvorili v radách škôl nadpolovičnú väčšinu.

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku označil štrajk 13. marca za neadekvátny a svojim členom odporučil, aby zvážili, či sa doň zapoja.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM