Michal Lendel Rôzne

Jedinečný projekt nielen na Slovensku: Košice IT Valley otvára v meste SAP Akadémiu!

V Košiciach sa rozbehne unikátny projekt SAP Akadémia, ktorý je svojou podstatou jedinečný nielen na Slovensku, ale aj v celej strednej a východnej Európe. Jeho realizáciou získa náš región potenciál vytvoriť 900 až 1200 nových pracovných miest v oblasti podpory systému SAP.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečný projekt nielen na Slovensku: Košice IT Valley otvára v meste SAP Akadémiu!
Zdroj: TASR

Združenie Košice IT Valley spolu so svojimi zakladajúcimi členmi a ďalšími IT spoločnosťami a za významnej podpory spoločnosti SAP sa rozhodli nadviazať na veľmi úspešné projekty vzdelávania v oblasti ICT a vytvárania nových pracovných miest v ICT sektore z minulých rokov. Podpísaním štvrtkového memoranda o porozumení a spolupráci, ktorého signatári sú Košice IT Valley a SAP Slovensko, sa oficiálne spustí dlhodobý vzdelávací projekt SAP Akadémia.

Nové pracovné miesta

Jeho realizáciou získa Košický a Prešovský región potenciál v strednodobom horizonte vytvoriť 900 – 1200 nových pracovných miest v oblasti podpory systému SAP (od administrácie, cez vývoj v ABAP-e, návrh business procesov, implementáciu a podporu jednotlivých modulov systému až po tzv. superužívateľov pre jednotlivé moduly systému pracujúcich v tzv. „Shared Servis Centrách“).

Tieto nové pracovné miesta by mohli vzniknúť vo viacerých spoločnostiach združených v Košice IT Valley a ďalších spoločnostiach plánujúcich využiť ohromný tvorivý potenciál mladých ľudí z východného Slovenska.

Jedinečný projekt

Podľa výkonného riaditeľa Košice IT Valley Jozefa Ondáša, projekt SAP Akadémie je svojou podstatou jedinečný nielen na Slovensku, ale aj v celej strednej a východnej Európe. „Je nám známe, že mnohé organizácie štátnej, verejnej a súkromnej sféry potrebujú práve SAP špecialistov. Vzhľadom na fluktuáciu a dopĺňanie znalostí o systéme SAP to môže v priebehu štyroch až piatich rokov predstavovať požiadavku na 1200 až 1500 špičkových odborníkov,“ uviedol.

Vychádza pritom z faktu, že spoločnosti združené v Košice IT Valley i ďalšie IT firmy pôsobiace na východe Slovenska plánujú využiť tvorivý potenciál mladých ľudí z regiónu.

Vzdelávanie budúcich zamestnancov

Ako spresnil docent Dušan Šveda z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, SAP Akadémia bude poskytovať svoje služby nielen v rámci ďalšieho vzdelávania členov združenia Košice IT Valley, ale predovšetkým pri výchove ich budúcich zamestnancov – študentov vysokých a neskôr aj stredných škôl.

Vzdelávací systém je podľa neho nastavený tak, aby ročne generoval 400 až 500 nových IT špecialistov pripravených pre prácu so systémom SAP. „Tento počet je potrebný, ak chceme mať v roku 2020 v našom regióne 10 tisíc zamestnancov v IT priemysle. Len pripomínam, že SAP špecialisti patria v rámci celej IT komunity k tým najlepšie plateným,“ dodal.

Sídlo SAP Akadémie

Práve spojenie IT firiem s vysokými školami v rámci združenia Košice IT Valley umožňuje zabezpečiť efektívne a vysoko odborné vzdelávanie. Sídlom SAP Akadémie bude Prírodovedecká fakulta UPJŠ v Košiciach a nové študijné programy ponúkne študentom v priebehu nasledujúcich mesiacov. Rozširovať svoje znalosti si na nich budú môcť aj študenti Technickej univerzity, ďalších vysokých škôl a fakúlt UPJŠ.

SAP, aj keď je stále najrozšírenejším podnikovým softvérom vo svete, nemá v súčasnom systéme vzdelávania v regióne východného Slovenska potrebnú podporu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM